„Тесла“ и „Солар сити“ очекују приход од милијарду долара

Званичници америчке компаније за производњу електричних аутомобила „Тесла“ позивају деоничаре да одобре спајање са произвођачем соларних панела, фирмом „Солар сити“, наводећи да је то финансијски и еколошки добар потез.

Компанија „Тесла“ је на свом сајту саопштила да би спајањем са „Солар ситијем“ била додата једна милијарда долара у приходима идуће године. „Солар сити“ би такође донео 500 милиона долара у готовини „Тесли“ током наредне три године.

Генерални директор „Тесле“ Илон Маск, који је председник обе компаније, најавио је у јуну план да се споје те две фирме у послу вредном око 2,45 милијарди долара. Деоничари обе компаније треба да гласају о том договору 17. новембра.

„'Тесла' и 'Солар сити' имају огромну шансу да формирају вертикално интегрисану одрживу енергетску компанију“, навела је компанија „Тесла“ на свом сајту позивајући деоничаре да одобре договор.

Међутим, јављају се одређена спорна питања везана за спајање. Ниједна компанија није остварила одрживи профит и обе делују на тржиштима где је тражња неизвесна. Према државним подацима, електрична возила представљају мање од један одсто продаје возила у САД, а мање од један одсто америчке струје долази од соларне производње.

Аналитичари се такође питају да ли би ово спајање могло да одложи избацивање „Теслиног“ првог возила за масовну продају, „модел 3“, од 35.000 долара који треба да изађе крајем идуће године.

Неки деоничари су чак поднели тужбе тврдећи да директор Маск користи то спајање да би једна компанија спасла другу. Маск је власник 26,5 одсто фирме „Тесла“ и 22 одсто „Солар ситија“, којим управљају његови рођаци.

Компанија „Тесла“, чије седиште је у Пало Алту у Калифорнији, саопштила је да би две фирме могле да смање трошкове за 150 милиона долара у првој години заједничког пословања тако што би заједно продавале „Теслина“ електрична возила и батерије за складиштење енергије, као и соларне панеле „Солар ситија“.

Спојена компанија би такође имала и ширу базу потрошача пошто „Тесла“ има радње у САД, Европи и Азији, док „Солар сити“ углавном продаје соларне панеле у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара