Последња фаза спуштања „Скјапарелија“ на Марс и даље енигма

Према првим информацијама, „Скјапарели“ би требало да је, после седмомесечног путовања и преваљених пола милијарде километара, слетео на Марс. Ипак, још није потврђено како је протекла последња фаза спуштања модула на површину Марса. За матични брод "Trace Gas Orbiter" зна да је успешно ушао у орбиту Црвене планете.

Европско-руска мисија је извела спуштање на Марс, пошто се током поподнева мали роботски свемирски модул спустио на површину Црвене планете. "Trace Gas Orbiter", летелица мисије „Егзомарс“ (ExoMars) успешно је привела крају критичан маневар уласка у орбиту Марса и сигнали које је послала стигли су до станица на Земљи.

Након поновног успостављање везе са бродом "Trace Gas Orbiter" по његовом уласку у орбиту Црвене планете јасно је да је реч о великом успеху.

Са друге стране, судбина модула „Скјапарели“ и даље је мистерија. Већи део слетања модула протекао је у најбољем реду, што је могло да се прати у директном преносу, међутим, пренос је изнанада прекинут и стручњаци нису могли да утврде шта се десило у завршници слетања модула на Марс.  

Тимови који прате модул мисије „Егзомарс“ чекају назнаке напретка на Црвеној планети, али ће највећи део информација инжењерима бити доступан тек око поноћи.

Информације које су до сада обрађене не откривају детаље слетања „Скјапарелија“, али према првим анализама података и резултата, модул се успешно спустио. Ипак, до сутра ујутру стручњаци неће моћи да кажу ништа са сигурношћу.  

Модул „Скјапарели“ се одвојио од матичног брода "Trace Gas Orbiter" (ТГО) у недељу, након чега је наставио свој пут до површине планете, док је ТГО данас ушао у орбиту Марса и остаће у њој како би прикупљао узорке гасова. Улазак ТГО у орбиту Црвене планете је био други данашњи критичан задатак мисије. 

После пређене пола милијарде километара, све очи команде Европске агенције за истраживање свемира (ЕСА) биле су уперене у модул „Скјапарели“, јер би се, уколико је слетање прошло добро, Европа тако придружила елитном клубу (САД и Русија (СССР) за сада) оних који су се спустили на Марс.

Најближе спуштању на Црвену планету је од европских земаља дошла Велика Британија мисијом „Бигл 2“, која је дотакла површину, али је тада изгубљена свака комуникација.

„Скјапарелијева“ главна мисија јесте да тестира технологију за спуштање, како би утабао пут за ровер са бушилицом, који ће бити послат 2020. године у оквиру друге фазе „Егзомарс" мисије.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво