Европско-руска мисија на добром путу да слети на Марс

Успешно одвајање модула „Скјапарели“ од матичног брода указује да је европско-руска мисија за истраживање Марса на добром путу да постигне потпуни успех.

Еса и „Роскосмос“ покренули су мисију „Егзомарс“ 14. марта , а свемирска летелица стигла је јуче до Марса када се од ње одвојио модел „Скајапарели“, која би требало да слети на површину Црвене планете и анализира тло и временске прилике.

Критична фаза мисије започела је јуче када се модул „Скјапарели“ одвојио и наставио према површини, а остатак летелице "Trace Gas Orbiter" наставиће да кружи прикупљајући информације и „анализирајући гасове биолошке важности“.

Очекује се да ће модул „Скјапарели“ доћи до површине 19. октобра. У атмосферу планете ући ће брзином од 21.000 километара на сат, а требало би да слети на подручје познато као Меридијани равница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво