Американци тестирају соларни коловоз који топи снег и лед

Трг у америчком градићу Сандпојнту изгледа као плесни подијум са светлећим деловима, то јест 30 шестоугаоних плоча са трепћућим ЛЕД лампицама. Реч је, у ствари, о соларним панелима који ће ускоро енергијом снабдевати оближњу фонтану, али и топити снег и лед!

Американци тестирају соларни коловоз који топи снег и лед Американци тестирају соларни коловоз који топи снег и лед

Постављање плоча завршено је 3. октобра, а када буду пуштене у рад биће то прво тестирање соларног коловоза, јављају медији у Сандпојнту, градићу у америчкој савезној држави Ајдахо.

Компанија "Solar Roadways" развила је технологију, а идејни творци су Скот и Џули Брусо. Визија овог америчког брачног пара је да се постојећи ауто-путеви прекрију соларним панелима.

Испитивање у Сандпојнту требало би да покаже могућности и евентуалне мане најновијег прототипа плоче назване "SR-3". Према речима Џули Брусо, у плану је шест, можда чак и седам пилот-пројеката попут овог.

„Морамо да нађемо све мане и проблеме како бисмо до следеће године, када је планирана масовна производња, отклонили све неправилности у раду плоча“, објаснила је Џули.

Свака плоча садржи соларни панел од 44 вата. Плоче су осмишљене тако да се загревају да се не би заледиле када падну температуре.

На тај начин, панели могу да прикупљају енергију током целе године, а и елиминише се потреба за чишћењем пута од снега и леда током хладнијих месеци.

Стакло које прекрива панеле специјално је направљено како би издржало различите временске услове, али и возила која прелазе преко њега, и то максимално камионе средње тежине.

Осим тога, ЛЕД светиљке уграђене у плоче могу да служе за хоризонталну сигнализацију путева.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара