Историјска казна, „Епл“ мора да плати 13 милијарди евра!

Америчка компанија „Епл“ поново исписује историју. Овога пута ће технолошки гигант морати да плати Ирској 13 милијарди евра на име неплаћеног пореза.

Ирска мора од америчке компаније „Епл“ да наплати 13 милијарди евра (14,6 милијарди долара) на име неплаћеног пореза, одлука је органа ЕУ, са комесарком за конкуренцију Маргрет Вестагер на челу, преноси Си-Ен-Ен.

„Епл“ је плаћао тек један одсто порез на профит који је остваривао пословањем своје подружнице у Ирској, што је далеко испод уобичајене пореске стопе од 12,5 одсто.

Европска комисија саопштила је да је Ирска омогућила државну помоћ „Еплу“, тако што је противзаконито умањила пореска давања технолошког џина у последњих 20 година.

„Чланице ЕУ не могу да дају пореске олакшице одређеним компанијама. Такви потези су у супротности са законима Уније“, рекла је Вестагерова.

Ирски званичници и челници „Епла“ рекли су да се не слажу са одлуком Европске комисије и да ће се жалити.

„Одлука Европске комисије није о томе колико 'Епл' плаћа пореза, већ која влада прикупља новац. Ово ће имати веома штетан ефекат на инвестиције и стварање нових радних места у Европи“, поручили су из америчке компаније.

Европска комисија је почетком 2014. године почела да испитује пореску ревносност многих светских компанија које послују на Старом континенту. Под тренутним правилима пословања у ЕУ, чланице заједнице не могу да дају помоћ која компанијама омогућава предност у односу на конкуренцију.

Комисија је, као и у случају „Старбакса“ у Холандији, закључила да је „Епл“ платио мање пореза, пошто су им ирске власти изашле у сусрет и омогућиле одређене пореске олакшице.

Шта би Ирска могла с Епловим новцем

Сума од 13 милијарди евра свакако је много новца, али за земљу од 4,6 милиона људи скоро је па непојмљива.

Мада Ирска заправо не жели да јој „Епл“ да тај новац, та острвска земља би могла да, ако га добије, да да по 2.825 евра сваком свом становнику, укључујући и децу.

Ирска влада би, с друге стране, могла лако да се реши буџетског дефицита од пет милијарди евра и да први пут у последњих 10 година не буде у црвеном, наводи агенција Асошиејтед прес.

Опоравак ирске привреде већ даје убрзани раст у прикупљеном порезу, чему доприноси и мултинационални сектор с око 1.000 компанија које имају седиште у Ирској.

Прошле године међу буџетским издацима, Ирска је за здравство дала 13 милијарди евра, колико би „Епл“ требало да плати Ирској не рачунајући камате.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара