Кад трактор слуша фармера

У Данској је савремена технологија стављена у службу помоћи фармерима. Уз нова техничка решења трактор се самостално креће по воћњаку и ради без икакве интервенције возача.

Дански фармер Нилс Мортенсен увек је сам управљао трактором у свом воћњаку. Међутим, увидео је да је потребно много времена за одржавање великог броја стабала јабука, па је постао први фармер у својој земљи који је инвестирао у нову технологију. Сада машина ради његов посао, потребан је само притисак на дугме.

„Мислио сам да је ово право решење за мој воћњак. Брзо се уморите од управљања трактором цео дан“, прича Нилс.

Трактор је опремљен GPS системом и сензорима. Потребно је да се сними путања за трактор у систему контролне табле да би наредни пут машина сама обавила задати посао у пољу јер је програмирана да упамти ту руту. Штеде се и трошкови.

„Нема више плаћеног ручка за раднике, ранијег напуштања посла или боловања. Машина ради нон-стоп“, задовољан је Нилс.

Систем је назван „Проботик“, а осмишљен је у Холандији.

„Чини се да је рад фармера Нилса Мортенсена ефикаснији уз овај систем. Одлучио се на прави корак“, каже шеф Одељења продаје компаније „Пресижн мејкерс“ Клаус Бјере.

У Холандији је у погону 20 трактора са таквим системом. Они углавном обављају кошење траве на голф теренима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво