Наса хоће да спусти подморницу у Титанов океан

Највећи океан на Сатурновом сателиту Титану могао би да буде истражен подморницом, коју Наса намерава да у наредних неколико деценија пошаље.

Постоје два разлога зашто је Титан занимљив за човечанство. Први, да се утврди да ли је живот базиран на води и угљенику могућ на том сателиту, објашњава Џејсон Хартвиг, Насин инжењер.

Други разлог, као једини сателит у нашем соларном систему са атмосфером и облацима. Титан је веома сличан Земљи, осим екстремне хладноће и океана течног метана, поручили су са Насиног симпозијума за иновативне напредне концепте.

Ипак, могуће је да скривени у мору метана леже трагови и докази како је живот еволуирао и можда неки чудни микробски облици.

Хартвиг је предложио да би подморница могла да носи инструменте који би мерили хемијска једињења у океану, као и плиму и осеку, као и структуру дна.

Јарбол на врху служио би за комуникацију са Земљом када изрони, пошто неће моћи да шаље информације под водом. Подморница би морала да буде потпуно аутономна.

Постоји још проблема који морају да буду решени, укључујући и систем зарањања и израњања у течном метану.

„Негде на дубини од 450 до 500 метара почеће да се замрзава“, каже Хартвиг, који са колегама ради на проналажењу решења да подморница може да зарони на још већу дубину.

Цео план је још у концептуалној фази.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво