Први лет џина „Ерлендера 10“

Огромна летелица која подсећа на цепелин „Ерлендер 10“ провела је првих 20 минута у ваздуху! После неколико месеци припрема за први лет и година прикупљања новца за изградњу, џиновски авион безбедно је слетео на аеродром „Кардингтон“ на северу Лондона.

Летелица која је мало дирижабл, мало хеликоптер и доста авион, са 91,5 метара дужине има 15 метара више од највећих путничких авиона.

Први лет „Ерлендера 10“ (Airlander 10) био је заказан за недељу, али померен за среду због техничких проблема.

Овог летећег џина, представљеног 7. августа,  направила је британска компанија "Hybrid Air Vehicles". Покрећу га четири мотора, а облик му обезбеђује 38.000 кубних метара хелијума унутар трупа који је направљен од изузетно лаганих карбонских влакана.

„Ерлендер 10“ оригинално је дизајнирала америчка војска, али је пројекат напуштен 2013. године због недостатка новца.

Британска компанија која га је осмислила успела је да добије 4,4 милиона долара кроз разне кампање, као и грант Европске уније и владе Велике Британије.

Ова летелица емитује знантно мање угљен-диоксида у атмосферу него што је то случај са другим авионима, а тим конструктора нада се да ће у будућности моћи да се користи за обављање многих комерцијалних послова. Могао би преносити опрему за комуникације или други терет, да учествује у акцијама потраге и спасавања или да обављати надзор за потребе војске.

„Ерлендеру 10“ не треба писта да би полетео, што значи да може да се користи на снегу, леду, отвореној води, у пустињи и на копну.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара