Стижу „паметне тетоваже“!

Не тако далека будућности доноси тетоваже које ће бити много више од цртежа и натписа јер су научници развили нову врсту привремених украса за кожу високе технологије, који омогућавају употребу паметних телефона и апликација за сличне уређаје.

Група докторанада Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) и „Мајкрософтовог“ истраживачког центра (Microsoft Research) развила је тетоваже назване DuoSkin. Наносе се мање-више као и остале привремене тетоваже, направљене су од златних листића (понекад и ЛЕД лампица), а изгледају више као накит него као тетоваже.

Научници су навели да се тетоваже могу употребљавати за управљање уређајима као што су паметни телефони, у раду са апликацијама, при слању података на друге уређаје, за комуникацију, а могу се користити и уместо екрана.

Идејни творци ове тетоваже описују као „кожне наруквице“. DuoSkin се може користити и за приказивање информација, али и за размену осећања помоћу апликације за парове назване Couple Harmony.

Научници су осмислили укупно три различите врсте међу којима је и тетоважа која мења боју у зависности од телесне темперетуре.

Ипак, очекује се да у употреби, када за то буде дошло време, много више буде тетоважа са NFC технологијом која омогућава размену информација додиром иконице паметног телефона на тетоважи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво