Произвођачи аутомобила смишљају како да човек ипак остане за воланом

Компанија „Џенерал моторс“ одложила је почетак продаје „кадилака“ који би се самостално кретао путем, што је пре две године било најављено за овогодишњу јесен.

Произвођачи аутомобила смишљају како да човек ипак остане за воланом Произвођачи аутомобила смишљају како да човек ипак остане за воланом

Та компанија није објавила разлог одлагања, а раније је рекла да жели да усаврши метод који ће обезбедити да возач обраћа пажњу на пут, чак и када је аутопилот укључен.

Истраживања су показала да су непажња и претерано ослањање на технологију узрок удеса у низу области у којима је аутоматизација одмакла, а активна пажња је потребна и за вожњу.

Пример је погибија Џошуе Брауна из Кантона у Охају, власника технлошке компаније који је недавно погинуо у свом аутомобилу „тесла“ јер аутопилот није реаговао на препреку на путу.

Браунов аутомобил се сударио са камионом и сматра се да је прави разлог судара била опуштеност возача уз потпуно ослањање на аутопилота.

Компанија „Тесла“ је зато упозорила возаче да држе руке на волану иако је аутопилот укључен или ће возило аутоматски успорити, а на крају и зауставити.

Компанија „Ауди“ планира да 2018. године за модел А7 направи систем који ће надзирати лице возача и покрете очију, а затим и успорити ауто уколико рачунар утврди да возач не обраћа пажњу.

„Џенерал моторс“ припрема систем „супер круз“ (Super Cruise) који ће, уз помоћ камера и радара држати ауто на средини коловозне траке и на безбедној удаљености од других возила.

Систем ће заустављати ауто ако се саобраћај заустави и поново га покретати када саобраћај крене, али ће моћи да се користи само на аутопутевима са одвојеним коловозним тракама.

На другој страни издваја се технолошка компанија „Гугл“ која прави потпуно аутоматско возило које чак уопште не би имало икакве команде доступне путницима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара