Лaри Пејџ тајно ради на летећим аутомобилима

Један од оснивача „Гугла“ Лари Пејџ покренуо је два мале компаније које раде на развијању малих електричних летелица - летећих аутомобила, пише данас „Блумберг“.

Лaри Пејџ тајно ради на летећим аутомобилима Лaри Пејџ тајно ради на летећим аутомобилима

Пејџ је због тог пројекта покренуо компаније "Zee.Aero" и "Kitty Hawk", како се зове и место у којем су браћа Рајт пре више од 100 година извела пионирски лет авионом.

Пре три године у Силицијумској долини појавила се нова компанија "Zee.Aero" која је била смештена одмах поред „Гугловог“ седишта у месту Маунтин Вју, што је, како наводи Блумберг, необично, пошто „Гугл“ чврсто контролише сву земљу у околини.

Један новинар је приметио патентни документ који показује да "Zee.Aero" ради на малој електричној летелици која узлеће и слеће вертикално – летећим аутомобилима.

После тога је уследило је мноштво написа, а компанија је негирала да је повезана с „Гуглом“ или неком другом познатом технолошком компанијом. Убрзо је медијима почела да избегава упите медија, а запосленима су дата упутства као да избегавају питања новинара.

Испоставило се да "Zee.Aero" не припада „Гуглу“, већ Ларију Пејџу који је са Сергејом Брином основао интернет џина. Пејџ је од 2010. лично финансирао "Zee.Aero" са захтевом да се његова умешаност крије од јавности, рекло је 10 људи који су упознати с том компанијом.

"Zee.Aero" је део Пејџовог плана да се убрза развој персонализованог ваздушног путовања. Као и оснивачи „Амазона“ и „Пејпала“, Џеф Безос и Илон Маск, Пејџ користи лично богатство за остваривање дечачких снова, наводи Блумберг.

"Zee.Aero" се налази у једноспратној згради у којој је Пејџ приземље наменио компанији, док су на спрату биле његове просторије, али је касније инжењерима уступио и тај простор са скупим сликама, зидом за пењање, као и првим ракетним мотором „Спејсекса“ (SpaceX) који му је поклонио Маск.

Та компанија запошљава скоро 150 људи, а проширила је рад у аеродромском хангару на око сат времена вожње где се изводе пробни летови прототипова.

Поред "Zee.Aero" у који је уложио више д 100 милиона долара, Пејџ је прошле године покренуо "Kitty Hawk" недалеко од просторија "Zee.Aero" да ради на сличним пројектима.

Према поднетим документима, њен председник је Себастијан Тран, који је кум „Гугловог“ програма самонаводећих возила и оснивач истраживачког одељења у „Гугл ексу“.

Пејџ, „Гугл“ и Тран су одбили да говоре о "Zee.Aero" или "Kitty Hawk".

Деценијама ентузијасти међу изумитељима раде на летећим аутомобилима с мало резултатa осим што су разочарали инвеститоре и испразнилi њихове рачуне.

Бољи материјали, аутономни навигациони системи и други технолошки искораци су убедили паметне, богате и наводно озбиљне људе да је у неколико следећих година могуће направити летeће аутомобиле која узлећу и слећу вертикално, наводи Блумберг.

На сајту "Zee.Aero" пише „Дизајнирамо, правимо и тестирамо боље начине да се дође од А до Б"“, да тражи „креативне људе који могу остварити немогуће“ и да развија „револуционарне нове облике транспорта“ с радом у „пресеку аеродинамике, напредне производње и електричног погона“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара