Преминуо Акира Торијама творац Змајеве кугле

Творац „Змајеве кугле“ , једног од најутицајнијих и најпродаванијих јапанских стрипова свих времена, Акриа Торијама преминуо је у 69 години од последица крварења у мозгу, како је саопштено из његовог студија.

Акира Торијама се сматра једним од уметника који су променили историју манге, јер су његови радови веома утицајни и популарни, нарочито Змајева кугла, којег многи цртачи манги наводе као извор инспирације.

Први успех је постигао са мангом Доктор Сламп, пре него што је креирао Змајеву куглу, његов најпознатији рад, а прославио се и као један од дизајнера у неколико популарних видео игара као што су Dragon Quest серија, Blue Dragon и Chrono Trigger.

Серија стрипова Змајева кугла је дебитовала 1984. Прати дечака по имену Сон Гоку у његовој потрази за седам магичних змајевих кугли како би одбранио Земљу од ванземаљских хуманоида Сајонаца.

Торијама је преминуо 1. марта и сахрањен је у кругу породице и најближих пријатеља, наводи се у саопштењу на званичној веб-страници студија. 

„Имао је још много тога да нам пружи, али оставио нам је много манга и уметничких дела док је био са нама на овом свету“, стоји у саопштењу Торијаминог студија. „Надамо се да ће јединствени свет стварања Акире Торијаме и даље бити свима омиљен још дуго времена“, додаје се.

Рођен у Нагоји 1955. године, Торијама се раних осамдесетих пробио у свет стрипа са Др Слампом, који прича причу о девојчици роботу Арале и њеном научнику творцу. Године 1981. добио је награду Shogakukan Manga за најбољу шонен (Shōnen) или шоџо (Shōjo) мангу, коју је продао у 35 милиона примерака у Јапану. Манга је адаптирана у један успешан аниме серијал. 

Али Змајева кугла је постала његово најпознатије дело. За многе обожаваоце, Сон Гокуово путовање од неспретног клинца који покушава да тренира борилачке вештине до хероја који може да испаљује муње из својих руку, одражавало је борбу одрастања и сумње у себе.

Анимирана верзија Змајеве кугле је синхронизована на бројне језике, а акционе фигуре су испуњавале полице продавница играчака широм света.

У интервјуу 2013. за јапански лист Асахи, Торијама је рекао да „нема појма“ како је Змајева кугла постао толико популаран широм света.
„Када сам цртао серију, све што сам желео да постигнем је да угодим дечацима у Јапану“, рекао је тада Акира Торијама.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара