Амерички председнички кандидат волонтирао у југословенском кибуцу

Кандидат за председничку номинацију демократа у САД Берни Сандерс шездесетих година волонтирао је у једном кибуцу у Израелу који је познат и као „југословенски кибуц“, објавио је „Џерузалем пост“.

До тог октрића, како се наводи, дошао је колумниста листа Јоси Мелман који је неколико месеци трагао за кибуцом који је Сандерс споменуо у изборној кампањи.

Сандерс је поменуо да је волонтирао у кибуцу 1963. или 1964, али је одбио да одговори на питање у ком. Новинари у Израелу, али и у САД, прегледали су архиве, али одговора дуго није било.

Мелман је на свом Твитер налогу објавио да му је у једном интервјуу 1990. Сандерс, тада кандидат за Конгрес, рекао да је волонтирао за кибуц Шар Хаамаким (Капија долина), крај Мигдал Хаемека на северу Израела, преко левичарског покрета Хашомер Хацаир.

Тај кибуц познат је и као југословенски кибуц јер су га основали румунски и југословенски усељеници.

Сандерс, који је тада критиковао председника САД Роналда Регана и политику прве администрације Џорџа Буша у Централној Америци, такође је рекао да је „постиђен због умешаности Израела на континенту (Јужна Америка)“ и „продаје оружја централно и јужноамеричким режимима“.

Такође се заложио за већи притисак САД на Израел како да би учинио компромис према Палестинцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се