Читај ми!

„Соњин септембар“ - сећање на Соњу Савић

Нова, реконстурисана Спомен соба Соње Савић у Доњој Горевници код Чачка биће сутра свечано отворена у глумичиној кући. У поставци се налазе њени самостални ауторски филмски и видео-радови, фотографије, глумачке награде и лични предмети.

Овом свечаношћу биће означен почетак интензивних припрема за оснивање манифестације и програма који ће, у сарадњи са угледним институцијама и појединцима, Уметничка галерија ’’Надежда Петровић’’ покренути у част Соње Савић, јавља Танјуг.

Циљ ове манифестације је да подстакне и афирмише уметничку продукцију у областима алтернативног филма, видеа, позоришта и музике, уметничких дисциплина у којима је она, као самостални аутор, остварила изузетне уметничке резултате.

Уметничка галерија “Надежда Петровић” из Чачка од децембра 2011. године, вољом Микаине Савић, брине о уметничкој заоставштини преминуле глумице и мултимедијалне уметнице Соње Савић.

Сваке године у септембру, месецу њеног рођења и смрти, ова установа организује манифестације попут изложбе, филмске и видео-пројекције, концерта, панел дискусије под неформалним називом ’’„Соњин септембар“’’.

Иначе, свечаном отварању, које је предвиђено за 13 часова, присуствоваће, између осталих, в.д. директора Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, редитељ Милош Радивојевић, руководилац Академског филмског центра при установи Дома културе Студентски град Миодраг Милошевић, филозоф, уредник Филм форума СКЦ Београд Стеван Вуковић.

Соња Савић рођена је 15. септембра 1961. године у Чачку.

Глумом је почела да се бави у аматерским трупама, а дебитовала је на филму Лептиров облак“ 1977. године.

На Факултету драмских уметности у Београду дипломирала је 1982. године у класи професора Миње Дедића, заједно са Светиславом Гонцићем, Бранимиром Брстином, Жарком Лаушевићем и Зораном Цвијановићем.

Филмским улогама током осамдесетих година Живети као сав нормалан свет“, Уна“, Шећерна водица“, Давитељ против давитеља“, Балкански шпијун“ и Чавка“ изборила је статус звезде домаћег филма креирајући улоге изван одређеног фаха, али увек са препознатљивим личним печатом.

За главну улогу у филму Шећерна водица“ добила је Златну арену на фестивалу у Пули, 1984. године, а за улогу у филму Живот је леп“, 1985. године награђена је на фестивалу у Венецији.

У музичком споту Мирослава Илића, за песму Волео сам девојку из града“ снимљеном 1987. године, играла је фамозну Девојку из града.

Умрла је у Београду 2008. године, а сахрањена је у Доњој Горевници код Чачка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара