Читај ми!

Елизабета Друга рекордерка по дужини владања

Британска краљица Елизабета Друга 9. септембра постаће монарх који је најдуже на престолу у британској историји, и преузети рекорд од своје чукунбабе, краљица Викторије која је владала 63 године, седам месеци и два дана.

Елизабета Друга рекордерка по дужини владања Елизабета Друга рекордерка по дужини владања

Поводом рекорда Елизабете Друге, Велика Британија издаје посебан сребрни новчић од 20 фунти на којем су изгравирани краљичини ликови у разним фазама њеног живота, преноси Бета.

Дуговечност на трону 89-годишње краљице доприноси слици стабилности Велике Британије у време великих превирања, али указује и да институција монархије стари, наводи агенција Франс прес.

Краљица нема намеру да абдицира у корист свог старијег сина Чарлса, принца од Велса.

Хроничар краљевске породице Роберт Џобсон сматра да је врло мало вероватно да ће принцеза Шарлот, четврта на реду да преузме трон, једног дана владати Великом Британијом.

„Ако краљица живи дуго као њена покојна мајка која је умрла у 101. години, принц Чарлс ће имати око 80 година када дође на престо“, упозорио је уставни стручњак Роберт Хејзел још када се мали Џорџ родио.

Уколико принц Чарлс такође буде живео дуго, онда ће вероватно Вилијам већ бити стар када буде позван да влада, оценио је данас Боб Морис из Универзитетског колеџа у Лондону и рекао да Великој Британији прети да неко време има „монархе трећег доба“.

Аутор дела о британским монарсима од 1066. године до данас, Ендру Гимсон је међутим рекао да не верује да „геронтократија представља велику опасност“.

„Цела земља је старија, живимо дуже и према томе прилично је нормално имати старијег и искусног монарха“, сматра Гимсон.

Та констатација иде у истом смеру као и снажна машинерија комуникација Бакингемске палате која хвали предности дуговечности Елизабете Друге, „гаранта смирујуће стабилности“.

Стручњак Боб Морис каже да је краљица положила заклетву да „доживотно служи“ и да је мало вероватно да ће абдицирати, а то мишљење деле и други.

Краљица тако наставља своје активности, али њен званични распоред као и распоред њеног супруга, 94-годишњег принца Филипа је потајно сведен.

Краљица је посетила Немачку у јуну и присуствоваће самиту Комонвелта на Малти крајем новембра, али је готово с њеним посетама удаљеним крајевима њеног краљевства, као што је Аустралија. Тако да неки медији говоре о тихом преласку у де факто намесништво.

„Не знам да ли ће краљица остати на трону до свог последњег дана. Сигуран сам да је то њена намера, али ту смо на непознатом терену“, рекао је Морис.

Што се тиче гласина да би Вилијам, који је популарнији од оца, могао да прескочи наследни ред и подмлади институцију краљевске куће, дворски хроничар Џобсон сматра да је то мало вероватно.

„То се неће десити. Ово није такмичење по популарности, нисмо у емисији Икс фактор. Реалност је да је Принц од Велса следећи наследник према наследном реду, и тако ће бити, чак иако не буде владао више од неколико месеци“, сматра Џобсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се