Читај ми!

Арсен Дедић, шансоњер Балкана

Кантаутора Арсена Дедића, који је јуче преминуо у Загребу у 78. години, пријатељи и колеге памте као врхунског уметника и духовитог човека. Био је свестран уметник – певач, композитор, флаутиста, диригент, аранжер, музички продуцент и песник.

О раду Арсена Дедића регион је знао тако много – кроз 30 студијских албума, неколико збирки песама, музику за позориште, филм и телевизијске серије. Компоновао је класичну музику, писао и текстове за забавну. Био је сарадник Телевизије Загреб, а затим слободни уметник.

Први солистички концерт одржао је у београдском Дому синдиката 1965. године. Упечатљиво емотиван и лиричан, познат као шансоњер Балкана.

„Он је родоначелник кантауторске сцене у целом региону, а и шире. Ја га се сећам као врло духовитог, до задњег момента врло духовитог и луцидног човека“, истиче Бора Ђорђевић.

Евергрин је и стварао и живео. За регион је непролазан његов брак с Габи Новак, са којом се венчао 1970. године. Имао је двоје деце: Сандру и Матију.

„Родио се у Шибенику, живео у Загребу, прославио се у Београду, а неће преминути никада и нигде. Душан Радовић ми је у време његове славе говорио 'Зашто га не бирамо у САНУ?' Мени се та идеја тада чинила исувише оригинална, а сада ми се чини умесна“, каже кум Арсена Дедића, Матија Бећковић.

Некима је поклањао песме које су их прослављале. Они њему данас поклањају писмо.

„Jавише ми да си решио да одустанеш да се и даље дружиш са светом. Свет ће, ипак, наставити до конца света да се дружи са тобом“, навео је Зафир Хаџиманов део поруке упућене Дедићу који је преминуо у Загребу у понедељак увече.

Био је уметник, до последњег дана и последњег даха. Последњи интервју РТС-у дао је прошле године, уочи премијере аутобиографског филма Мој занат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се