Читај ми!

Колеге и пријатељи о Арсену: Отишао је велики човек и песник

Отишао је велики песник, велики човек, велики пријатељ, музичар, трубадур и помало сликар, рекли су пријатељи и колеге из бивше СФРЈ на вест о смрти Арсена Дедића.

Књижевник Миљенко Јерговић у тексту у Јутарњем листу рекао је „да нам је мало ко за наших жалосних повести толико суза измамио као Арсен Дедић својим песмама“.

„О, како се само плакало, где год се разумевао овај језик као свој материњи, и како су само разнолики били разлози за плач над песмама Арсена Дедића. Када чујем његов глас с плоче Пјевам пјеснике како пева Ујевићев Одлазак, мени се непогрешиво плаче, па се ућутим, увучем се у себе и чекам да прођу те три минуте“, истакао је Јерговић, преноси Танјуг.

А то је само једна од барем 20 његових песама уз које се не може ни разговарати, ни ћутати, ни бити заједно, ни бити сам, навео је он.

„Невероватно је да умре тако жив човек. Мора да се и смрт томе изненадила. Никада још у Хрватској није умро неко ко је био толико жив. Превише је то за један гроб. Један песник, и један музичар, и један трубадур, и још један помало сликар. Ако је стварно умро Арсен Дедић, тада се цела наша земља, од северних до јужних мора, од Атлантика до Урала, претворила у гроб“, закључио је Јерговић.

Изгубили смо великог човека, рекао је Јутарњем словеначки кантаутор Зоран Предин.

„Кад оде таква особа попут њега увек остане грозна празнина и не знамо шта ће бити даље. Отишао је великан и управо зато је та празнина тако велика.“

„Отишао је велики песник, велики човек и велики пријатељ. Отишла је душа која је моје срце увек пунила великом нежношћу“, додала је музичарка Тереза Кесовија.

Глумац Раде Шербеџија је на вест о Дедићевој смрти рекао да се за Арсенове пријатеље, породицу, све оне који су слушали и волели његове песме догодила једна страшна смрт.

„Смрт која све уништи, која разори све око себе. Смрт која те баци у безнађе, смрт која се догоди када падне један овако велики храст“, рекао је Шербеџија.

Момчило Бајагић Бајага каже да га је погодила смрт Арсена Дедића.

„Знам да је пре десетак година добио велику битку са смрћу, али овај пут није имао среће. Некако сам се надао, с обзиром на то какав је био Арсен, да ће тако бити и овај пут. Нажалост то се није десило. Његов одлазак је огроман губитак за културну сцену југоисточне Европе“, наводи Бајага у изјави за Лонг плеј.

Са Дедићем је, како каже, био не у блиским, али у пријатељским односима: „Арсену је најбоље одговарала титула маестро. Увек сам га тако ословљавао. Страшно сам ценио његов рад. Направио је много добрих песама, и што се тиче текстова и што се тиче музике, а људи, нажалост, мало знају за неке његове примењене музике, као за серију У регистратури. Арсенова примењена музика је била међу најбољим остварењима те врсте на овим просторима икад“.

„Био је велики уметник. Велики песник, музичар... Заправо, први кантаутор бивше Југославије. Врло образован, паметан и духовит човек“, истакао је Бајагић. 

Певач Владо Георгиев изразио је жаљење преко Твитера, обраћајући се Арсену као великом цару који је обележио једно време.

„У свету музике и лирике нико му није раван и чини ми се да ћемо се дуго начекати пре него што нам се опет догоди овакав уметник“, рекао је Масимо Савић, који је са Дедићем снимио дует За једном капи чистог живота.

„Јавише ми да си одустао од даљег дружења са светом. Свет никада неће одустати од дружења са тобом, драги, велики и једини Арсене“, написао је на Фејсбуку македонски уметник Зафир Хаџиманов.

Хрватски музичар Тони Цетински је, такође преко Фејсбука, навео да је дружење са господином Арсеном била привилегија, као што је привилегија била од њега учити.

„Памтићу га као ходајућу институцију и енциклопедију. Мислим да је имао толико поучних речи и реченица да му ни „Гугл“ није био раван. Циник са посебним смислом за хумор“, навео је Цетински.

„Велика је сада туга... отишла је истинска легенда не само овог нашег подручја него и легенда светског калибра... Арсене, хвала за уметност!“, поручио је Ђорђе Балашевић и на Фејсбуку и Јутјубу поставио Песму Арсену.

Легендарни кантаутор Арсен Дедић преминуо је синоћ у Загребу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво