Нови музеј за Војводу

У родном граду холивудске легенде Џона Вејна, Винтерсету, у америчкој савезној држави Ајови, отворен је још један музеј посвећен глумчевом делу, каријери и везама са том заједницом.

Глумац је рођен 1907, као Марион Роберт Морисон. Мада се већ као врло млад преселио у Калифорнију, Винтерсет је годинама приказивао његове локалне корене.

Уз новоотворени музеј налази се мала дрвена кућа где је Вејн рођен која нуди туристичке посете, и пред којом се налази бронзана статуа глумца са препознатљивим стетсон каубојским шеширом.

„Једна од ствари које мали град чине живим је могућност да своју истоорију поделе са другима“, каже Ширли Роуч , власница бутика са иконографијом која подсећа на Џона Вејна, који је у свом холивудском животу од колега завредио вечни надимак Дјук (Војвода).

Нови музеј, величине 567 метара квадратних, званично се отвара у суботу на истом плацу где је и Вејнова родна кућа. Артефакти музеја ће бити глумчеви костими, потписани принт Ендија Ворхола који приказује Џона Вејна, као и Вејнов персонализовани Понтиак Гранд сафари комби, модел 1972.

Ауто је паркиран унутар музеја, близу декоративних дрвених панела из сцене кафанске туче из Вејновог последњег филма Егзекутор (The Shootist).

Посетиоци ће такође моћи да виде пепељару из Вејнове јахте, његову актен ташну, лични адресар са телефонима Роналда Регана док је био гувернер Калифорније, као и црни повез за око који је Вејн носио у филму True Grit (Истинска храброст).

Разлози изградње новог музеја, вредног 2,5 милиона долара, крију се у превеликом интересовању посетилаца који су долазили у овај мали град и имали на располагању једино Вејнову родну кућу.

Редови су били толики да је тура могла да траје највише 20 минута, објашњава Брајан Даунс , извршни директор новог музеја. „Било је фрустрирајуће. Стварно је било време да одемо корак даље“, каже он.

Музеј је омогућен током последњих седам година донација, укључујући прикупљање пара од врата до врата у Винтерсету који броји 5.000 становника. „За мали град то је било остварење снова“, наводи Даунс.

Нису, међутим, сви меморијални капацитети посвећени великанима забаве 20. века били у том веку успешни: музеј Џимија Стјуарта  у Индијани током година је бележио опадање посетилаца и финансијске потпоре.

Џемс Џими Стјуарт, који је са Вејном поделио екран у славном вестерну Човек који је убио Либерти Валанса, био је, између осталих бројних ликова које је тумачио, и главни лик Хичкокових филмова Вртоглавица и Прозор у двориште.

Али Џон Вејн је, кроз све те деценије, „остао јак“, како каже Рут Ридед, која је туристички водич кроз Вејнову родну кућу. Током година, она је ту дочекала и испратила групе са свих меридијана. У петак су, рецимо, ту биле групе из Флориде, Ирске, Новог Зеланда и Порторика.

Џон Вејн је умро 1979. године, у Лос Анђелесу. Поред свих легенди везаних за њега, његовог политичког конзервативизма, оптрог језика према колегама, склоности алкохолу и решавању конфликта песницама као што је то радио и на великом екрану, Џон Вејн је и власник једног сасвим ретког рекорда: у преко 150 филмова које је снимио, само у шест њих он не глуми главну улогу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво