Читај ми!

Никита Михалков почасни грађанин Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали уручио је руском редитељу Никити Михалкову Повељу почасног грађанина Београда због, како је рекао, његовог доприноса афирмацији Београда и ширењу доброг гласа о Србији у свету.

„Београд данас овим свечаним чином овековечује пријатељство са Никитом Михалковом. Додељивањем Повеље почасног грађанина ми стварамо нераскидиву везу са руским редитељем који је допринео афирмацији Београда у свету као и унапређењу сарадње Србије и Русије“, рекао је Мали на свечаности у Скупштини Града, преноси Бета.

Према његовим речима, Михалков је први уметник коме је, од успостављања награде 1954. године, додељена Повеља почасног грађанина Београда.

„Ви сте кроз своје филмове осетили словенски дух и његову парадоксалност. Врата Београда, у коме од данас имате још један дом, увек ће бити отворена за Вас јер Ви ширите добар глас о нама у свету“, рекао је градоначелник Београда.

Мали је додао да ће односи Србије и Русије бити додатно унапређени потписивањем споразума о сарадњи Београда и Москве у јуну.

Руски редитељ Никита Михалков истакао је да је први пут постао почасни грађанин неког града и да му је овом повељом „Београд ставио печат на срце“.

„Чинило ми се да је тешко бити само грађанин, а камоли почасни. Овом повељом сте ставили печат на моје срце. Имам толико унутрашњих осећаја за српство и ниједна награда не може да замени тај осећај“, рекао је Михалков након уручења повеље.

Руски оскаровац је захвалио властима и уметницима Србије што се "у тешким временима не плаше да буду пријатељи Русије".

„Уверен сам да рођаци морају бити заједно у тешким временима. Хвала вам што се не плашите да будете пријатељи Русије. Истина је са нама“, рекао је Михалков, који се након церемоније уписао у књигу утисака добитника Повеље.

Свечаности у Скупштини Града присуствовали су министар спољних послова Ивица Дачић, министар енергетике и рударства Александар Антић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, председник Скупштине Града Никола Никодијевић.

Повеља Почасног грађанина престонице Србије додељује се од 1954. године у оквиру обележавања Дана Београда, а до данас је ту награду примило 28 државника и генерала.

На данашњој свечаности уручене су и Награде града Београда за 2014. годину, за нарочита достигнућа у 18 области стваралаштва.

Међу добитницима Награде, која се додељује по 12. пут, налазе се министар здравља Златибор Лончар, Владета Јеротић, Злата Бојовић, Јелена Јовичић, Младен Матичевић, Татјана Јелача.

Награду за херојско дело добили су Немања Милојковић, Марко Ђурковић, Андрија Бецин, Дарко Бугарски и Слободан Вилотић који су учествовали у спасавању становника Обреновца током прошлогодишњих поплава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво