Читај ми!

Закерберг и супруга дали 120 милиона за школе

Директор Фејсбука Марк Закерберг и његова супруга Присила Чан донирали су 120 милиона долара за државне школе у околини Сан Франциска.

Овај поклон ће бити коришћен у наредних пет година и представља до сада највећу расподелу од 1,1 милијарду долара у акцијама Фејсбука које је овај брачни пар обећао прошле године непрофитној Фондацији oпштине Силиконска долина (Silicon Valley Community Foundation).

„Образовање је невероватно скупо и ово је кап у мору“, рекла је Чанова, која је по образовању педијатар.

Она је јуче у седишту Фејсбука у Менло Парку у Калифорнији рекла да та компанија покушава да покрене промене истраживањем и промовисањем развоја нових модела.

Првих пет милиона долара ће отићи школама у окрузима у Сан Франциску, Рејвенсвуду и Редвуд Ситију и биће усмерени на обуку школске управе, технологију у учионицама и помоћ ђацима у преласку са осмог на девети разред.

Овај поклон је уследио пошто су се у америчкој јавности појавила питања шта се десило са Закербергових 100 милиона долара поклоњених школама у Њу Џерсију које је најавио пре четири године.

У недавном чланку у Њујоркеру критикована је донација Њу Џерсију. Новац засад није успео да поправи проблематичне школе у тој држави. У трошењу тог новца није било доприноса из саме заједнице, док је већи део отишао на скупе консултанте и компаније.

Ситуацију је сликовито описала председница Урбане лиге округа Есекс, Вивијан Кокс Фрејжер која је рекла: „Сви су плаћени, али Рахим и даље не зна да чита“.

Закерберг је рекао да је то искуство значајно утицало на његове ставове, мада је прерано донети закључак о резултатима те донације.

Чен (29) и Марк (30) Закерберг су прошле године дали највећу донацију од 1,1 милијарду долара, а годину дана раније су дали 500 милиона.

Закерберг је прошле године заузео 21 место на Форбсовој листи најбогатијих људи света, иза директора Амазона Џефа Бејзоса и инвеститора Карла Ајкана и Џорџа Сороша. Он поседује акције Фејсбука у вредности од 27 милијарди долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво