Читај ми!

Предивна Катрин пуни 70 година

Икона француског филма и светска звезда позната по изузетној лепоти, Катрин Денев у ишчекивању „европског Оскара“ за животно дело прославља улазак у осму деценију.

Француска филмска глумица Катрин Денев сутра слави 70. рођендан. У педесетогодишњој глумачкој каријери, Катрин Денев, коју је открио Жак Деми 1964. године у филму Шербуршки кишобрани, снимала је с најпознатијим редитељима од Луиса Буњуела, до Романа Поланског, Андреа Тешинеа и Ларса фон Трира и играла у остварењима која су постала класици филмске уметности.

Редитељ Андре Тешине рекао је да би могао само њено лице да снима сатима.

Mеђутим, велика светска филмска звезда ушла је у седму уметност скоро случајно.

Рођена 22. октобра 1943. године у глумачкој породици, прво је била само млађа сестра блиставе Франсоаз Дорлеак, којој је филм био у крви и која је трагично погинула у аутомобилској несрећи.

Катрин је узела мајчино презиме, офарбала се у плаво и током распуста тумачила мање улоге.

Најпре је пунила хронике часописа као вереница број три редитеља Рожеа Вадима, после Брижит Бардо и Анет Стројбер.

Штампа се бавила тиме како с њим живи неудата, а касније како сама одгаја њиховог сина Кристијана.

Осим кратког брака са енглеским фотографом Дејвидом Бејлијем, глумачка звезда није се венчавала са партнерима, од којих је најпознатији био Марчело Мастројани, отац њене ћерке Кјаре.

Сусрет са Жаком Демијем, који јој је понудио улогу у филму Шербуршки кишобрани, променио је ток њене каријере и са 20 година претворио је у звезду.

Захваљујући хладној лепоти типа Грете Гарбо или Хичкокових хероина играла је у великим продукцијама ауторског филма. Снимала је са највећим редитељима, али је такође улазила у авантуре с младим француским редитељима попут Арноа Деплешена, Емануела Берсоа (најновије остварење Elle s'en va).

Снимила је укупно 120 филмова и никад није прошла кроз „сушни“ период, а награђивана је на фестивалима у Берлину, Кану и Венецији.

Међу најпознатијим филмовима Кетрин Денев су Одбојност Романа Поланског, Лепотица дана Луиса Буњуела (1967), Последњи метро Франсоаа Трифоа (1980) и Индокина Режиса Варнијеа (1992), за који је добила своју једину номинацију за Оскара.

Амерички магазин Лук (Look) назвао ју је најлепшом женом света, била је заштитно лице парфема модне куће „Шанел“ и муза модног креатора Ив Сен Лорана, а ван домовине представља симбол француске елеганције и једна је од ретких француских глумица која се налази у холивудском Холу славних.

Изузетну дуговечност на филму славна уметница приписују томе што представља „прелаз између хиперсекси звезда као Брижит Бардо и природних и ослобођених хероина“.

„Наметнула се као симболична фигура француског друштвено-културног индентита“, писала је о њој једна критичарка.

„Иза њеног буржоаског гламура уопште није ледена жена каквом се описује, увек је спремна да преузме ризик“, рекла је редитељка Надин Трентињан, која је Катрин радила у филму То се дешава другима.

Европска филмска академија наменила је Катрин Денев ове године награду за животно дело.

Свечана додела „европских Оскара“ одржаће се 7. децембра у Берлину, а француска глумица биће почасни гост церемоније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се