Читај ми!

(Права) пензија после Нобелове награде

Физичар Питер Хигс недељу дана по добијању Нобелове награде размишља о завршетку каријере. Мислим да ћу у пензију наредне године, кад напуним 85 година, каже славни научник.

Овогодишњи добитник Нобелове награде за физику, Британац Питер Хигс, размишља да се пензионише 2014. године.

Хигс, који је родом из Њукасла, већ 17 година не предаје, већ је само професор емеритус Универзитета у Единбургу и држи семинаре по целом свету.

„Мислим да ћу ићи у пензију са 85 година, наредне године“, рекао је Хигс Би-Би-Сију, недељу дана пошто је примио награду коју је поделио с Белгијанцем Франсоаом Англером.

Награду су добили за теоријско откриће механизма који доприноси разумевању порекла масе субатомских честица, што је недавно потврђено открићем основне честице, наводи се у саопштењу Краљевске академија из Стокхолма.

Своје револуционарне теорије о томе двојица научника су изложила независно још 1964, а потврђене су открићем „Хигсовог бозона“ 2012. године. у ЦЕРН-у, највећем акцелератору честица на свету који се налази недалеко од Женеве.

То је био значајан корак у познавању фундаменталне структуре материје и том приликом су се професори Хигс и Англер први пут и састали.

Физичари сматрају да је „Хигсов бозон“ кључ објашњења структуре елементарних честица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се