Читај ми!

Летећa свињa разљутилa Јевреје

Гнев јеврејске заједнице обрушио се на познатог музичара Роџера Вотерса. На концерту у Белгији лебдео надувани балон у облику свиње са Давидовом звездом на себи. Рабин Абрахам Купер назвао је концерт „гротескним изражавањем мржње према Јеврејима“. Миран протест против израелске политике није антисемитизам, одговорио је музичар.

Због тога што је на концерту у Белгији на реквизиту у облику свиње који је лебдео изнад публике ставио Давидову звезду, рабин Абрахам Купер оптужио је бившег басисту култног бенда „Пинк Флојд“, Роџера Вотерса, да је антисемита и да мрзи Јевреје.

Познати музичар је, иначе, гласни борац за права Палестинаца. Ипак, Вотерсов потез разбеснео је рабина Центра „Симон Визентал“, који је концерт окарактерисао као „гротескно изражавање мржње према Јеврејима“.

Видео снимак са концерта, који је постављен на Јутјубу показује надувани реквизит свиње, који поред Давидове звезде на себи има исцртан лого компаније „Шел“ и комунистички симбол српа и чекића, како лети изнад публике приликом кулминације концерта.

Иначе, летећа свиња је традиционални део и реквизит на концертима групе „Пинк Флојд“ још од 1980-их година, а први пут се појавила на омоту албума Животиње.

„Са оваквом одвратном представом Вотерс је једноставно поручио да се заборави на Израел, а посебно ограничени бојкот који промовише мир на Блиском Истоку. Вотерс отворено мрзи Јевреје“, истакао је рабин.

Недуго после упућених критика, огласио се и познати музичар и текстописац.

„Сматрам ваш испад веома некорисним који може само да омета прогрес у постизању мира и разумевању међу људима“, навео је Вотерс.

Осим тога, како каже музичар, веома је увредљиво што га оптужује као антисемиту, човека који мрзи Јевреје и симпатизера нацизма.

Вотерса је ова последња оптужба посебно погодила, а на њу је одговорио да је његов отац погинуо 1944. године у Италији борећи се против Немаца. 

Одбацујући оптужбе, Вотерс објашњава да је на свињу такође стављао крст, полумесец и звезду, чекић и наковањ, знак долара као и компанија „Шел“, „Мерцедес“ и „Мекдоналдс“.

„Кореографија албума Зид коју нападате је веома комплексна. Она је промишљена, екуменска, хумана, антиратна, антиколонијална, антиауторитативна, антифашистичка, антидогматска, међународна, музикална и сатирична“, истакао је Вотерс.

Према његовим речима, миран протест против израелске унутрашње и спољне политике није антисемитизам.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво