Читај ми!

Четири деценије од смрти џит кун до легенде

Само четири филма су му била довољна да стекне статус легенде – Брус Ли, мајстор кинеских борилачких вештина који је на данашњи дан преминуо у 33. години.

Био је филозоф који је радио склекове на палчевима, и песник склон ча ча „фенси корацима“.

Тачно 40 година од његове преране смрти, у Хонгконгу је данас отворена изложба посвећена винг чун и џит кун до легенди – једином и непоновљивом Брусу Лију.

„Заиста сам узбуђена. Ово је први пут да један велики музеј у свету приреди једну овако значајну изложбу. Надам се да ће помоћи да се стекне комплетнија слика о мом оцу", рекла је Лијева ћерка Шенон.

Изложба „Брус Ли: Кунг фу, уметност, живот“, која ће у хонгконшком Музеју баштине трајати наредних пет година, садржи више од 600 предмета које су уступили колекционари и љубитељи Бруса Лија из целог света.

Посетиоци ће моћи да виде собу у којој је славни мајстор борилачких вештина вежбао, његов чувени жути комбинезон, као и сценске костиме, фотографије и његову три и по метра високу скулптуру.

Изложена ће бити и свеска у којој је Ли, прослављени ча ча шампион, записао 108 различитих „фенси корака“ којима се „осваја плесни подијум“.

У оквиру поставке ће бити приказиван и 3D холограм Лијевих потеза и удараца.

Изложба ће бити праћена и пројекцијом документарца The Brilliant Life of Bruce Lee (Бриљантан живот Бруса Лија) који говори о кратком, али изузетно богатом животу славног мајстора, филозофа, песника и глумца.

Годишњица смрти је, иначе, изазвала праву „Мали Змај“ грозницу у овој бившој британској колонији, у којој је Ли провео детињство.

Локалне новине су пуне „ода“ о овом кинеско-америчком глумцу, а Саут Чајна морнинг пост је преко целе стране објавио листу Брусових додатних вештина „које вреди споменути“.

Међу њима су и умеће да хвата летећа зрна пиринча уз помоћ кинеских штапића за јело, да ради склекове на палчевима, голим рукама да цепа 15 центиметара дебело дрво, и, на крају, да уз помоћ нунчака игра стони тенис!

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво