Читај ми!

Линколн се много дуже школовао!

На основу две странице из свеске за домаће задатке из математике, верује се да је 16. председник САД Абрахам Линколн провео у школи много више времена него што се до сада мислило.

Две странице из свеске за домаће задатке из математике, за које се недавно испоставило да су припадале Абрахаму Линколну, указују да је 16. амерички председник можда провео у школи више времена него што се верује.

Професори математике Нерида Елертон и Кен Клементс на универзитету у граду Норамлу, у  савезној држави Илиној, рекли да су недавно утврдили да су две странице биле из већ познате Линколнове свеске из математике. Нађене су у архивама библиотеке Харвардског универзитета.

Та свеска је најстарији познати Линколнов рукопис. На основу тежине задатака и датума на појединим страницама - 1824. године и, на недавно потврђеним странама, 1826. године, када је Линколн имао 17 година - брачни пар професора проценио је да је он вероватно радио у тој свесци периодично, током неколико календарских година које је његова породица провела у савезној држави Индијани.

Професори верују да је он могао да почне да вежба у тој свесци у 10. години, као и да је његов рад настао док је ишао у школу.

„Већина људи каже да је он похађао школу између четири и девет месеци током свог живота. Ми верујемо да је похађао школу до две године. Правио је јако мало грешака и увек је знао шта покушава да уради", рекли су Клементсови.

Откриће указује да је Линколн могао да проведе у школи три до пет зима, објаснио је историчар Данијел Стовел.

На повезаним страницама су и задаци из математике, који би се решавали у осмом разреду.

„Сваки ученик који би решавао такве задатке у 1820-им, био би напреднији од већине станивника Индијане", додали су Клементсови.

Познато је да је Линколн касније сам учио тригонометрију и геометрију.

Странице чија је аутентичност сада доказана налазе се у архиви Харвардског универзитета од 1954. године.

Оне су биле познате као Линколнова документа, али њихово порекло није било познато.

Клементсови су та документа разматрали у оквиру истраживачког рада, за своју књигу о уџбеницима из математике тог периода.

„Оне су описане у писму бившег Линколновог правног партнера Вилијама Хердона из 1875. године, које је послато заједно са њима и знатно олакшало да се потврди аутентичност", истакли су Клементсови.

Свеску је Хердону дала Линколнова маћеха Сара Буш Линколн, после његове смрти, а Хердон ју је проследио другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се