Галијанова ревија без Галијана

Без гламурозне писте и креатора, колекција за јесен/зиму 2011. године Џона Галијана, сведена на свега двадесетак креација, ипак је представљена у Паризу. Одлично оцењени модели остали су у сенци приче о извињењу дизајнера у виду тетоваже на руци једне од манекенки.

Колекција за јесен/зиму 2011. године Џона Галијана представљена је у недељу увече у Паризу, у одсуству контроверзног британског дизајнера који се, наводно, налази на рехабилитацији у САД.

Ревија је, после скандала изазваног антисемитским коментарима сада већ бившег уметничког директора модне куће Кристијан Диор, одржана у далеко мањем простору него што је првобитно планирано и сведена на свега двадесетак креација.

У духу романтичности и заводљивости, колекција је одушевила готово све присутне и подсетила на године Галијановог славног почетка у француској престоници.

Иако је ревија, као и креације, оцењена највишим оценама, готово да нема медија који је извештавајући о представљеној колекцији избегао коментар да је Галијано поруку послао у виду тетоваже на мишици манекенке.

Заиста, манекенка са дискретном тетоважом Давидове звезде у оваквој ситуацији не може бити случајно изабрана.

Против чувеног стилисте ће се водити поступак пред судом за прекршаје за дело увреде расистичке или верске природе на основу тужбе коју су прошле седмице поднеле три особе.

Скандал, који је избио неколико дана пре почетка Недеље моде у Паризу, главна је тема француских медија, у којима се увелико спекулише о Галијановом наследнику у Диору.

Немачки модни дизајнер Карл Лагерфелд је у изјави за француску телевизију оштро критиковао Галијана, тврдећи да је његово понашање бацило сенку на свет моде у целини.

Још један славни колега коментарисао је ситуацију у којој је бивши први дизајнер Диора, Жан-Пол Готје чији тон је био далеко помирљивији.

„То је веома тужно, јер он (Галијано) поседује огроман таленат, а све оно што је створио не указује на расисту, напротив", истакао је француски дизајнер након ревије.

„Једино зло које је учинио, учинио је самом себи", закључио је Готје.

И компанија Диор представила је актуелну колекцију без Галијана, иако је настала под његовим надзором и носи очигледан печат његовог дизајна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво