Сјајан „Диор“ без Галијана

Ревија модне куће „Кристијан Диор“ на којој су представљени модели за пролеће⁄лето 2012. године, осим по одличним креацијама, остаће упамћена и по великом скандалу Џона Галијана. Маштовита и инспиративна колекција, упркос свему, била је пун погодак.

Диор је синоним за високу моду, а било која модна манифестација је готово незамислива без генијалних креација ове модне куће. Модели за пролеће⁄лето 2012. године са чувеном етикетом, рађени под будним оком Џона Галијана, који је отпуштен због антисемитских испада, ипак су представљени у петак вече на Недељи моде у Паризу.

Стручњаци истичу да је колекција маштовита и инспиративна, да обиље чипке и финих лаганих материјала краси гламурозне хаљине, а да идеје из креативних радионица и овог пута заиста заслужују дивљење.

Дизајнери су користили сатен, свилу и тафт, али и круте материјале који се лепо преламају на светлости. Вечерњи модели окићени су чипком, док у дневним комбинацијама преовладавају природни материјали као што су лан и памук.

Палете боја варирају од богатих тонова плаве, црвене, преко сивих нијанси, до вечите црне.

Колекција је модерна и гламурозна, и инспирисана је савременом, модно оријентисаном женом. Моделе израђене од свиле и сатена красе перле и ситан вез, а дизајнерски тим је додатно инсистирао да сваки модел буде право мало уметничко дело, поклањајући велику пажњу детаљима.

Ревију је отворио извршни директор компаније Сидни Толедано.

„То је било страшно искушење за све нас", рекао је директор мислећи на антисемитске изјаве прослављеног креатора који је због тога добио отказ након 14 година рада у престижној модној кући.

„Генијалност Кристијана Диора и његово наслеђе, допринели су побољшању опште слике о Француској, пре свега њене културе и уметности, током последњих 60 година. Срце модне куће Диор, које увек побеђује, састоји се од креативног тима кројача, шнајдера, разних занатлија...", нагласио је Толедано.

И да би доказао да је истина то што прича, публици се на крају ревије није поклонио креатор, који је на одвикавању од алкохолизма и чека суђење, већ неколико представника „тима који увек побеђује".

Галијано се није појавио на ревији, јер га је модна кућа Диор отпустила са места креативног директора два дана уочи ревије. Руководство се на тај корак одлучило након прегледа снимка на којем се чује како креатор један брачни пар назива „прљавим Јеврејима" и велича Хитлера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво