Филм и мода Жана Пола Готјеа

У Мадриду је отворена изложба посвећена славном француском модном креатору Жану Полу Готјеу и утицају филма на његово стваралаштво.

Филм и мода су одувек ишли једно уз друго. Некада је то било видљиво на црвеном тепиху којим су пролазиле филмске звезде да би примиле престижне награде. Гламур и одговарајућа одећа су се тада подразумевали.

У Каиха Форуму у шпанској престоници може се видети изложба под називом „Филм и мода Жана Пола Готјеа“. Представљено је 250 предмета који истражују различите концепте попут еволуције мушко женских веза, еманципације жена, модернизма у облачењу, промену улоге полова у филму, еротику.

Могу се видети одевни предмети коришћени у филмовима, постери, фотографије, исечци из легендарних филмова. За Готјеа је фасцинација филмом почела француским остварењем из 1945. године.

„Почео сам да се бавим модом када сам погледао филм Фалбалас (Чипке) Жака Бекера. Имао сам 13 година. У њему је приказан свет културе, модни креатор, његова муза, њена муза, то је била љубавна прича. Иако трагична мени се допала, добро је осмишљена. Одмах сам схватио да желим да се бавим модом“, наглашава Готје.

Изложба пре свега показује важност одеће за некога ко жели да предњачи у друштву, а према речима организатора, указује на улогу филма и моде као мотора трансформације целог друштва, представља разноликост и различите типове лепоте изван уобичајених канона.
На изложби се могу видети неке од личности које су унеле револуцију у филм и сексуалност, попут Ме Вест, Мерлин Монро, Марлона Бранда, Брижит Бардо и Џејн Фонде.

„Када је ова изложба планирана, требало је да буде о хаљинама које су ме надахнуле да направим неке колекције, али и да се прикаже еволуација жена и мушкараца кроз филм и моду па се и тај аспект овде може видети“, додаје познати модни креатор.

Готје је поред осталог осмислио модне креације за филмове Паклена поморанџа, Ниске страсти, Маска Зороа. Могу се видети и хаљина Грете Гарбо коју је носила као краљица Кристина, затим Мерлин Монро у филму Мушкарци више воле плавуше, као и одећа коју су носиле Викторија Абрил и Роси дел Палма у Алмодоваравом филму Кика.

Француски модни креатор рођен је 1952. године у Аркуелу. Никада није похађао модну школу, био је самоук. Иако изван академских структура успео је да изврши револуцију у области моде.

Према његовим речима филм представља друштво, живот и еволуцију, наглашава да је једна од баријера коју је његова мода срушила везана за полове јер су концепт мушког и женског у одевању били доведени у питање.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво