Читај ми!

Одговори лекара, 18. јул 2015.

И ове суботе, РТС-ова онлајн болница је са Вама. Заједно са лекарима: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Војномедицинске академије, Клинике „Др Лаза Лазаревић“ и Института за мајку и дете, помажемо Вам у  очувању здравља и решавању Ваших здравствених недоумица.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: За недељу дана идем на море. Купићу крему за заштиту од сунца, али ме занима какву (шта мора да пише на етикети)? Пре неколико  дана сам гледала гостовање дерматолога у Јутарњем прoграму и нисам све запамтила. (С.П)

Одговор: Креме за заштиту од сунца бирате према типу коже. За светлију и осетљивију кожу потребне су креме са већим заштитним фактором (СПФ), за тамнију и препланулу кожу довољне су креме са мањим заштитним фактором. Препорука је да се користе креме са титанијум оксидом и да крема обавезно садржи и заштиту од УВА и УВБ зрачења.

Креме мазати после сваког уласка у воду и брисања. Они који иду на летовање са децом, морају да знају да су деци потребне креме са већим заштитним фактором и са додацима за негу и хидратацију. Запамтите, дужи боравак на сунцу у периоду од 10 до 17 сати није препоручљив ни за Вас, ни за Ваше дете. Обавезно је ношење заштитних наочара и капа или шешира са ободом. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање:Немам клима уређај, а хронични сам болесник? Шта да радим,није ми решење вентилатор? (П.П)

Одговор: Ако немате могућности да расхладите свој стан/кућу, проводите два-три сата дневно у расхлађеном простору ван куће (на пример у климатизованим јавним зградама). Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана (од 10 до 17 часова).

Искористите ноћни ваздух да расхладите свој дом. Отворите све прозоре и држите ролетне (шалоне, засторе)подигнуте током ноћи и раног јутра, када је спољашна температура нижа.

Питање: Моја осмогодишња ћерка данима има дијареје. Узимали смо пробиотике и није јој боље. Шта да радим?

Одговор: Узроци дијареје код деце могу бити различити. До дијареје могу да доведу цревне инфекције (било да су узрочници бактерије, вируси или паразити), неподношљивост одређене врсте хране или алергија на храну. Ако је дијареја праћена температуром или повраћањем вероватно је у питању цревна инфекција и потребно је урадити преглед столице на гљивице, бактерије и паразите.

Неподношљивост или интолеранција на храну манифестује се боловима у трбуху због гасова, грчевима и дијарејом. Код алергије на храну честе су и промене на кожи и у дисању. У сваком случају увести дијеталну исхрану и јавити се педијатру који ће узети: детаљну анамнезу, прегледати дете и саветовати даље мере лечења. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво