Читај ми!

Амстердам, град у којем и трезни халуцинирају

Ово је град у којем је сваки ћошак једна слика, а све те слике се пребрзо смењују. На срећу сунце ових дана не залази пре једанаест увече, па има времена за све што желите и не желите да видите.

Амстердам, град у којем и трезни халуцинирају Амстердам, град у којем и трезни халуцинирају

Верујте ми, не морате бити ни пијани, нити дрогирани, да бисте имали утисак да је стварност у Амстердаму искривљена. Јер јесте. Зграде стоје укосо. Нагињу се напред, узмичу уназад, наслањају се једна на другу.

Лепе су тако пијане и веселе. Смеше им се они велики прозори, ко очи које не трепћу да би упиле што више живота који пролази око њих.

Било да их гледате са чамца из једног од многобројних канала, било са улице, померају перцепцију и за сваку фотку мислите да нисте исправили телефон.

На врху сваке по једна кука. За намештај који је лакше унети преко ужета, него узаним психоделичним ходницима.

И док гледате горе лако ћете се сударити са младом, која је заправо младожења. Са мушкарцем у сукњи, са женом са дречаво розе „чироки“ фризуром.

Са човеком маскираним у велики пенис, са „костуром", са мирисом траве који допире из кафића, са бициклима. Сумануто јурцају на све стране. Имају предност, али ви нисте на то навикли.

Има их и у каналима који подсећају на оне венецијанске. Заврше тамо случајно, када опијени возачи не закоче на време. Бицкле, у тонама, ваде повремено, збуњене возаче редовно.

Шта ће вам колач са марихуаном, који имате на сваком ћошку, кад ионако поред вас промиче из сата у сат свет који није обичан.

Одмах преко пута цркве, испод црвеног фењера, нестварно лепа и згодна девојка преговара са вероватно најружнијим  мушкарцем у улици. Звоно није ни утихнуло, под благословом крста који се огледа у стаклу њене канцеларије навукли су црвену завесу. 50 евра – 15 минута. По унапред утврђеним правилима.

Забрањено је сликати проститутке у излозима. Пише да је казна 180 евра. Истина је да сваког момента може да изађе набилдован момак који ће вам полупати, ако имате среће, само телефон.

Добијеш оно што видиш, и више ако си спреман да платиш. Савршене груди оскудно прекривене, извајана гуза – непрекривена, штикле из филмова за одрасле и поводац. А тек је подне.

Иза ћошка ред као змија разноразних људи. Од млађих мушкараца, преко забрађених жена, до деда. Чекају стрпљиво испред Музеја проституције. Тајна црвене светлости је неосетљива на пол, род, године.

у Амстердаму се много тога зове музеј. Верују да је љубав лек. Чак и када није љубав.

Амстердам нуди много канала, много бицикала, много разних врста љубави на очиглед свих и много слободе.

Марихуана је свуда доступна и све присутна. Ни до „тежих“ дрога није тешко доћи, али шта ће ти? У Амстердаму у девет ујутру може лако да се деси да не знаш где је горе, где доле, а да траву ни халуциногене печурке ниси ни пипнуо.

Перје лети, сатови се топе, „Пинк Флојд“ допире са свих страна, а ти по равном поду опрезно ходаш, да не упаднеш у рупе које се игром светлости отварају испред тебе. Зидови уз тактове музике мењају облике, Далијеве слике и реченице померају перспективу и изокрећу слике у глави и око ње. У соби прекривеној огледалима све исто, само максимално скучено и појачано. А све се дешава у некадашњој фабрици. Направљено је тако да ти завири у емоције, да напоље из тебе извуче оне најскривеније и да их распрши у бескрај.

„Фабрике де лумиерес“ те натера да изгубиш појам не само о простору, него и о времену. Уметност оживљава пред очима и можеш да је упијаш сатима.

А не мора да пршти и да грува, да би слика изместила хоризонте. Исцепани лист са скицама које је својом руком цртао Ван Гог с лакоћом помера границе и векове. Ове праве скоро да можеш и омирисати. Виртуално можеш прелистати његову последњу свеску.

Замишљао је у тим скицама будуће слике последњих дана живота. Неке скице су заувек остале само скице. Оне  које су постале слике могу буквално да вас одувају. Сетом, силом и енергијом која скупља стомак и сужава видно поље само на његово платно. Платно које је заувек собом изменио и за вечност оставио. Можете да гледате у реплике и фотографије колико год хоћете,  његову душу на платну свим чулима, посебно оним за које нисте ни знали да их имате, осетићете само ту, у Амстердаму

Ово је један од најпосећенијих музеја на свету. Не бране вам да фотографишете слике јер верујте ми ниједан објектив не може верно да пренесе оно што тамо видите и доживите.

И шта ће вам за Амстердам било какви опијати? Ако пустите да вам овај град помери и провоза чисту свест својом енергијом, доживећете нешто непоновљиво.

Јер, Амстердам је град у којем је марихуана легална. И, верујте ми, потпуно сувишна.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара