Читај ми!

Чишћењем ливадских и степских станишта Вршачких планина чувају се ретке врсте

Због очувања и развоја биљних и животињских врста, на око 10 хектара девастираног подручја на Вршачким планинама, обнављају се ливадски и степски екосистеми. Пројекат ревитализације станишта спроводи ЈКП „2. Октобар“, уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске.

На простору Вршачких планина, у делу Орлово брдо у Малом Средишту, инвазивне врсте шибља претвориле су некадашњи пашњак у земљиште које је изгубило своју намену – хранилишта за домеће и дивље животиње.

Зато су радници Јавно-комуналног предузећа „2. октобар“, које се стара о овом пределу изузетних одлика, претходних дана уклањали шибље и жбуње и рашчистили терен. Ливадска и степска станишта од великог су значаја и за ретке биљне врсте које расту само у овом делу Вршакчих планина, а које на земљишту обраслом шибљем немају шансу за опстанак .

„Негде су се изгубили и јелени и муфлони и остале животиње које су то користиле као пашњак тако да сада враћањем овога у првобитно стање и преманентним одржавањем у наредном периоду допринећемо да се ланац исхране и животни циклус на Вршачким планимама попуни и употпуни“, каже Велизар Вемић, руководилац Сектора одржавања јавних површина ЈКП „2. октобар“.

Поред ревитализације пашњака, своју оазу у природи на овом месту добили су и водоземци и гмизавци

„С обзиром на то да смо у последњих десетак година сведоци све топлијих лета и све топлијих година и упште све мање воде у природи, дошли смо на идеју да направимо два мала водена окна која би била идеална за репродукцију водоземаца. То не би било само за њих, него је то практично и појило за све друге животиње које се налазе у шуми, јер имамо идеју да сачувамо воду што дуже са обзиром да је сваке године има све мање и мање“, објашњава Миливоје Вучановић, чувар природе на Вршачким планинама.

Први овакав пројекат реализован је пре неколико година такође на Орловом брду, када су захваљујући томе што је очуван пашњак, сачуване и ретке биљне врста као што су: планинска саса, шафран, панонска мајчина душица, неколико врста дивљег лука и спирална орхидеја. Да пашњак није тада очишћен, ове врсте би нестале.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво