Читај ми!

Биљке за почетнике, уз мало труда, добар резултат – и не можете их „убити“

Зеленило простору даје посебну ноту и хармонију. Лепо уређен простор захтева знање, стрпљење и искуство. Избор зеленила за наш дом је наш избор, сами бирамо и бринемо о биљкама, а ако сте почетник то и није баш лак посао. Срећа је да постоје биљке које су лаке за узгајање, такве биљке почетници не могу да „убију“.

Постоји неколико врста кућних биљака које се лако узгајају и могу да вам „опросте“ ако сте заборавили да их залијете, ако сте их оставили на сунцу или на температури која им не прија.

Пре свега, биљку треба да одаберете према простору у коме живите, водећи рачуна о да ли је стан осветљен. За почетак купите једну или две биљке, па ако вам успе, онда можете купити и гајити још неку. Ако биљка увене, стручњаци саветују да не одустајете.

Када одлучите коју биљку ћете узгајати, препорука је да се ипак направи неки распоред и динамика заливања и да се биљци за почетак одреди место у стану.

Најједноставније врсте биљака за почетнике су:

Спатифилум (Spathiphyllum)

Права биљка за почетнике. Воли воду, па је препорука заливати га обилно, једном недељно. Лако се прилагођава условима у којима расте.

Ову биљку називају и женском срећом, јер ова биљка женама доноси благостање у љубави.

Златни потос (Epipremnum aureum) 

Постоји разлог зашто је златни потос једна од најпопуларнијих висећих биљака. У свом природном станишту веома је отпорна и брзо се шири. Има жуте или зелене листове. Као кућна биљка расте „агресивно“ уз минималну негу.

Биљка паук (Chlorophytum comosum)

Брзо и лако расте у саксијама или као пузавица око стубова. Има издужене листове и лако пушта нове изданке, па се лако и расађује.

Биљка паук није избирљива када је избор простора у питању, а успешно напредује и на скривеним местима.

Биљка змија (Dracaena trifasciata)

Змијолика биљка има зелене листове као траке који подсећају на мач. Листови су чврсти, са две нијансе зелене. Не воле много воде и светлости.

Поред домова често се могу видети и у радним просторима, због своје издржљивости.

Змајево дрво (Dracaena Marginata) 

Змајева стабла су захвална за гајење јер не захтевају оптималне услове. Листови су им попут мача са црвеним ивицама које расту из дрвенасте стабљике. Као кућна биљка, змајево дрво може да расте до метар у висину.

 

Месечев кактус (Gymnocalycium mihanovichii)

Биљка којој је потребно минимално заливања, мање светлости него другим врстама кактуса.

Заливати је само када се земља потпуно осуши, јер вишак влаге изазива труљење.

Бромелија (Bromeliaceae genera)

Многи их не воле јер ретко цветају, цвет им је леп али јако осетљив. Гаје се у тропским пределима, ту лако добијају цвет. У кућним условима то је већ теже.

Без обзира на цветање, биљка није захтевна. Воле често заливање и велику влажност ваздуха.

Срећни бамбус (Lucky bamboo)

Врста драцене, срећни бамбус се често виђа и у пословним просторима. Изузетно је издржљива биљка, која може да поднесе и већу количину дуванског дима.

Многи људи верују да ове биљке доносе срећу.

Алоја (Aloe vera)

Врста сукулента која добро подноси сушу, па иако заборавите да је залијете, ова биљка вам неће замерити, јако је издржљива. Може се са саксијом потопити у суд са водом, па ће се њени дуги меснати листови испунити водом. Препорука је да ова биљка стоји у близини прозора, па самим тим и светла.

А на списку би могле да се нађу и кактус рибље кости, кинеска зимзелена биљка, воловски језик и различите врсте сукулената. 

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво