Спектакуларне "фонтане лаве", нова ерупција вулкана на Исланду

Вулкан на југозападу Исланда еруптирао је по други пут ове године, избацујући лаву и до 80 метара у висину. Видео-снимци показују "фонтане лаве" које избијају дуж пукотине од три километара на полустрву Рејкјанес. На Исланду има више од 30 активних вулкана.

Спектакуларне "фонтане лаве", нова ерупција вулкана на Исланду Спектакуларне "фонтане лаве", нова ерупција вулкана на Исланду

Стручњаци сматрају да локално становништво вероватно неће бити угрожено. Али је геотермална бања Плава лагуна, која се налази на полустрву Рејкјанес, затворена због шесте ерупције вулкана на том полуострву од 2021. године, преноси Ројтерс. Међународни аеродром Кефлавик у Рејкјавику је отворен и ради нормално, саопштио је оператер аеродрома.

Исландски геофизичар Ари Траусти Гудмундсон рекао је за британску агенцију да ерупција вероватно неће представљати директну претњу за рибарски град Гриндавик. Гудмундсон, ипак, сматра да би могла да представља претњу за пут до тога града, електрану, па чак и за Плаву лагуну.

Ипак, друштвеним мрежама се шире видео-снимци избијања лаве на исландском полуострву, уз густе облаке дима, као прави спектакл. 

Претходна ерупција у тој области почела је 14. јануара и трајала је око два дана, а лава је дошла до руба рибарског града Гриндавик, чијих је готово 4.000 становника већ раније било евакуисано, када су се три куће запалиле.

Исландске власти су у новембру прошле године почеле да граде насипе да би се спречило да лава дође до електране и кућа. 

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво