Читај ми!

Ерупција вулкана на Исланду, евакуисано 4.000 људи

На југозападу Исланда еруптирао је вулкан након вишенедељних интензивних земљотреса, саопштио је метеоролошки завод те земље.

Вулкан је еруптирао у понедељак касно увече. На полуострву Рејкјанес локалне власти су протеклих дана евакуисале скоро 4.000 становника града Гриндавик и затвориле оближњу геотермалну бању Плава лагуна, преноси Ројтерс.

Метеоролошки завод је објавио да је ерупција започела само неколико километара од града и да су се пукотине у тлу протезале према селу које се налази око 40 километара југозападно од главног града Исланда Рејкјавика.

"Сеизмичка активност заједно с мерењима ГПС уређаја указује да се магма креће према југозападу и да би се ерупција могла наставити у смеру Гриндавика", наводи метеоролошки завод.

Ерупција не представља претњу по живот, саопштила је исландска влада. То подручје је затворено за саобраћај уз упозорење људима да му се не приближавају.

Истичу и да се не очекују да ће ерупција утицати на насељена подручја или критичну инфраструктуру у наредним данима, као и да се не очекује да ће досегнути сам град Гриндавик.

Ово је четврта и највећа ерупцији вулкана на Исланду у последње три године.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара