Нова ерупција вулкана на Исланду, лава стигла до кућа у граду Гриндавик

Након јучерашње нове ерупције вулкана на Исланду, лава је стигла до града Гриндавик који је раније евакуисан. Ниво узбуне подигнут је на највиши степен, а више кућа је запаљено.

Лава се разлила улицама Гриндавика и запалила више кућа. Баријере које су изграђене након ерупције у децембру делимично су задржале лаву, али су поједине пробијене. Главни пут у Гриндавику је пресечен.

До ерупције је дошло јуче на југозападу Исланда, близу града Гриндавика, на чијем је полуострву Рејкјанес од 2021. године било пет ерупција вулкана.

Становништво Гриндавика, око 4.000 људи, претходно је евакуисано због значајне сеизмичке активности и магме, а цивилна одбрана је подигла степен опасности у том подручју на највиши.

"Животи нису угрожени, али је инфраструктура угрожена", рекао је исландски председник Гудни Јоханесон, додајући да није било прекида у летовима.

Премијерка Исланда Катрин Јакобсдоутир рекла је да ће се Влада састати данас како би разговарала о обезбеђивању смештаја за евакуисане становнике.

У близини Гриндавика се налази и туристичка атракција, геотермална бања Плава лагуна, где је евакуисан хотел.

Новинар и вулканолог Робин Ендруз рекао је за Би-Би-Си да изливање лаве из две пукотине тренутно не показује "никакве знаке успоравања".

Последња ерупција на полуострву Рејкјанес почела је 18. децембра прошле године у вулканском систему Свартсенги, после комплетне евакуације Гриндавика и затварања Плаве лагуне.

Гриндавик је приликом последње ерупције у децембру био поштеђен штете, пошто је лава текла у другом правцу заобилазећи град.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара