Читај ми!

Становници Јапана кажу да никада нису видели ништа слично, на обалама су тоне угинулих риба

Из Јапана стижу вести да је разлог за 1.200 тона угинуле рибе на обали непознат.

Сардине и скушe пронађене су како плутају на површини мора у близини рибарске луке Хакодате на Хокаиду. Званичници у Јапану признали су да улажу велике напоре да утврде зашто је огромна количина рибе „испрана“ на обалу последњих дана.

Раније овог месеца, процењено је да је око 1.200 тона сардина и скуше пронађено како плутају на површини мора код рибарске луке Хакодате на Хокаиду, формирајући сребрни покривач који се протеже више од километра.

Званичници у Накирију, граду на обали Пацифика стотинама километара јужно од Хокаида, суочили са 30 до 40 тона јапанских сардина, или сапа, које су примећене у тој области неколико дана раније.

Локални рибари су се трудили да сакупе рибу, плашећи се да ће тела мртвих риба смањити садржај кисеоника у води док се разлажу, и штете морском окружењу.

„Никад раније нисам видео ништа слично“, рекао је за Маинићи Шимбун, рибар који у тој области ради 25 година. „Тек прошле године смо почели да хватамо сапу у Накирију. Питам се да ли се морски екосистем мења“, додао је.

Могућ списак разлога је разноврстан

Стручњаци су спекулисали да су рибе мигрирале и насукале се након што су их до изнемоглости прогањале друге рибе грабљивице. Масовна смртност риба може се десити и када дође до наглог пада температуре воде, што доводи до шока у организму риба, додају они.

Али нико није могао да потврди тачан узрок. „Разлог је тренутно непознат. Планирамо да узоркујемо морску воду на оближњој локацији и испитамо је како бисмо открили узрок“ рекао је локалним медијим неименовани званичник за рибарство.

Званичници јапанске владе осудили су извештај у британском листу Дејли мејл у моме се „како им сечини, повезује овај феномен са испуштањем пречишћене воде из нуклеарне електране Фукушима Даичи“.

У извештају се наводи да је мртва риба почела да се накупља на обали скоро четири месеца након што је фабрика почела да испушта воду – која садржи мале количине радиоактивног изотопа трицијума – у Пацифик.

Међународна агенција за атомску енергију одобрила је план, наводећи у безбедносном прегледу да би испуштање воде имало „занемарљив радиолошки утицај на људе и животну средину“.

Слике рибе су нашироко дељене на друштвеним мрежама, а многе су праћене „теоријама завере“ о Фукушими.

„Није пронађена никаква абнормалност у резултатима истраживања и у праћењу воде. Забринути смо због ширења информација које нису засноване на научним доказима“, саопштено је из Агенције за рибарство, алудирајући на воду која је до сада испумпана из фабрике у Фукушими.

Рибарске задруге у Фукушими упозориле су да ће испуштање нанети додатну штету репутацији њихових морских плодова.

Градски званичници у Хакодатеу позвали су локално становништво да не једу рибу која је на обалама због извештаја да неки људи скупљају одређене количине за продају или храну.

„Не знамо са сигурношћу под којим околностима су ове рибе насукане, тако да их не препоручујем за јело“, рекао је Такаши Фуџијока, истраживач из области рибарства.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво