Читај ми!

Лимски сплавари у акцији спасавања изнемоглог птића белоглавог супа

Захваљујући локалним заљубљеницима у природу и стручњацима Биолошког факултета и Резервата Увац, младунче белоглавог супа, које је изнемогло пало на лимско острвце, пребачено је на опоровак у Специјални резерват Увац.

Можда је са родитељима било лако, али свој самостални лет једногодишње пиле белоглавог супа завршило је на лимском острвцету у Гостуну. На његову срећу, ових дана сплавари су често на Лиму, и одмах су обавестили надлежне, али и кренули у захтевну акцију спасавања.

„Рекао сам Страхињи да ми помогне да би му и канџе некако ухватили. Узели смо столњак, међутим, канџе су врло брзо направиле фронцле од столњака. Значи, исцепале су га читавог. Било је незгодно и са кајаком, јер није имало шансе само један да весла, матица је јака и онда смо са спасилачким ужадима, што се каже, покушали да пређемо Лим“, објашњава акцију Драгољуб Симовић сплавар.

„Ми не радимо ништа на своју руку. Као Удружење смо одмах алармирали и позвали Завод за заштиту природе Србије, стручна лица горе и придржавали се њихових упутстава“, наглашава Вјекослав Јоксимовић, Удружење грађана Јадовник – оаза нетакнуте природе из Пријепоља.
У помоћ су притекли и ветеринар и професор Биолошког факултета који су се затекли на терену у близини.

„Био је изнемогао само није могао да полети, пошто је био неки дужи временски период на тој локацији. Није имао никаквих телесних провреда, нити било каквих других механичких повреда“, каже Слободан Спасојевић ветеринар.

„Потребно је да имате формиране те стручне тимове који ће се бавити таквим случајевима. Надам се да је то један од првих корака, који ће држава предузети. У току је формирање интервентног тима за крупне корниворе, па се надам да ће се некакви слични тимови формирати и за друге групе животиња“, наводи проф. др Душко Ћирковић са Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Млади небески краљ безбедно је транспортован у волијеру Специјалног резервата природе Увац.

Најмлађи је од тренутно четири младунца белоглавог супа у волијери.

Стручњаци ће проценити да ли ће и он у природу крајем недеље када је планирано пуштање мало старијих несташних белоглавих супова, који су, такође због изнемоглости на опоравку у волијери Резервата Увац.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво