Читај ми!

Црни суп, највећа птица Балкана, примећен на Старој планини

На подручју Старе планине примећен је црни лешинар, некада највећа птица Балкана, за коју се шест деценија сматрало да је ишчезла у Србији. Стручњаци тврде да се на Старој планини увећао број белоглавих супова, који су се до сада гнездили искључиво на југозападу наше земље.

На свега четири километра од Пирота, орнитолози су први пут после шест деценија приметили црног лешинара, или црног супа, некада највећи птицу на небу Србије.

„Утисак је невероватан. Птица са распоном крила од скоро три метра. Стварно је невероватан осећај када видите да крстари небом један такав див“, наглашава биолог Данило Пенић.
Црни лешинар је био у друштву великог броја белоглавих супова, који су се до сада гнездили искључиво у југозападној Србији.

„Једино објашњење је њихова миграција између хранилишта у Бугарској и хранилишта у Србији. Једноставно све им је пожељније и лепше станиште на Старој планини“, наводи Слободан Марковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Други разлог је одличан вишедеценијски рад орнитолога из Бугарске и Шпаније. Они су са друге стране Старе планине успели да увећају популацију супова и беле кање.

„Немамо гнездеће парове у том крају и то је губитак за целу нашу земљу, јер су лешинари код нас настањени у западном делу Србије, а на истоку их нема већ шездесетак година због неких тровања која су се тамо дешавала“, напомиње Марковић.

„Оно што ми треба да урадимо јесте да формирамо хранилишта. Имамо годишње преко 250 тона биолошког отпада, тако да су то нека минимална улагања“, каже Пенић.

Лешинари су чистачи природе и био би велики губитак за екосистем када не би поново населили будући Национални парк Стара планина.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво