Читај ми!

Колос из Перуа – плави ките, помери се, имамо нову најтежу животињу

Фосил откривен у Перуу указује да је изумрла врста кита имала масу од 85 до 340 тона, што је чини тежом од плавог кита.

Остаци фосилизованог костура древног створења, које је патролирало плитком водом близу обала пре 40 милиона година, припадају новооткривеној врсти која је кандидат за најтежу животињу која је икада живела на Земљи.

Ловци на фосиле открили су остатке џиновског и давно изумрлог кита у стенама пустиње Ика у јужном Перуу. Одрасле јединке тежиле су и неколико стотина тона, наводе стручњаци.

Другачије је од било чега са чим сам се до сада сусрео. Ово је најтежи скелет што се сисара тиче, могуће и најтежи од свих кичмењака“, истиче палеонтолог са Универзитета у Пизи Алберто Коларета.

Све до сада, плави кит је био несумњиви шампион категорије животиње са највећим телом. Џиновски костур плавог кита Хоуп, који виси над посетиоцима Природњачког музеја у Лондону, дугачак је више од 25 метара и тежак четири и по тоне.

Џин из Перуа

Нова врста, названа Perucetus colossus по земљи из који потиче и џиновској величини, вероватно је била већа и тежа од плавог кита.

Упркос томе што је само 20 метара дугачак, костур откривеног колоса био би, због гушћих костију, тежи два до три пута од 25 метара дугачког плавог кита. Укупна маса кретала би се од 85 до 340 тона.

Истраживачи су дошли на такав закључак након што су упоредили 13 пршљенова, четири ребра и једну кост кука Perucetus colossus са костима других китова.

Осим огромне величине, нова врста је чини се имала мале предње удове за ходање по морском дну и мале закржљале задње удове.

Уколико погледамо најконзервативније процене од 85 тона, негде смо у распону тежине плавог кита, који је највећа животиња до сада откривена“, каже Ели Амсон, специјалисткиња са фосиле сисара са Природњачког музеја у Штутгарту.

У студији, објављеној у часопису Нејчер, Коларета и његове колеге наводе да су фосили откривени пре 13 година, али да је било потребно много времена да се припреме за проучавање.

За разлику од већине китова, који имају релативно лаке костурове и могу да лове брзе рибе и други морски плен, Perucetus colossus је имао тешке кости и био је спори стрвинар.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво