Читај ми!

„Плутајуће злато“ у утроби угинулог кита на Канарским острвима

Патолог који је радио обдукцију угинулог кита који се насукао на плажи Ногалес, на Канарским острвима, у његовој утроби пронашао је амбру, вредну пола милиона евра.

Тим од десет ветеринара Одељења за форензичку патологију Универзитетског института за здравље животиња, урадио је обдукцију уљешуре, кита који се насукао на плажу Ногалес.

Професор Антонио Фернандез са Универзитета на Лас Палмас де Гран Канарија, насуканог кита је описао као мужјака који је дугачак скоро 13 метара. Његово тело је почело да трули јер је већ 48 сати насукан на плажи.

Сумњајући да је узрок смрти кита проблем са варењем, патолог је прегледао дебело црево животиње и наишао на нешто тврдо што је било залепљено за део црева животиње.

Извадио сам камену смолу пречника 50–60 центиметара, којa је тешка 9,5 килограма. Извадио сам амбру“, рекао је патолог.

Амбра је врста смоле и ретка супстанца, позната као „плутајуће злато”, која је вековима била свети грал парфимера. Грудва коју је Фернандез држао у руци вредела је око 500.000 евра.

Било је неколико покушаја да се кит склони са плаже  и однесе на депонију недалеко од Санта Круза, како би се обавила обдукција. Акција није успела, јер је кит великих димензија, тежак неколико тона, а песак је сувише мек да би се поставио кран.

Фернандез је истакао да је циљ његовог тима био да се утврди узрок смрти, иако то није било лако. „Нисмо желели да спекулишемо, шта је узрок смрти, јер је то неодговорно”, рекао је патолог.

Китови једу велике количине лигњи и сипа, од којих се већина не може сварити и због тога изазива повраћање код ових животиња. Део материје остаје у цревима и од тога се формира амбра. Тако се у цревима овог кита направила велика амбра која му је покидала црева и усмртила га.

Амбра је смола, има мирис који подсећа на сандаловину, садржи алкохол амбреин, па је веома популарна у индустрији парфема.

САД, Аустралија и Индија забраниле су трговину амбром.

Средства која ће се добити продајом амбре биће усмерена на помоћ жртвама вулкана који је еруптирао на Ла Палми 2021. године, који је проузроковао штету од више од 800 милиона евра и уништио стотине кућа.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се