Читај ми!

Малдиви: Рециклажа као туристичка атракција

Луксузно одмаралиште на Малдивима има нови приступ рециклажи отпада уз револуционарну „лабораторију за одрживост“.

Малдиви: Рециклажа као туристичка атракција Малдиви: Рециклажа као туристичка атракција

Кликните на веб-сајт било ког одмаралишта на Малдивима и вероватно ћете пронаћи целу страницу која истиче његову посвећеност одрживости и зеленој политици. „Најнижа“ земља на свету има више од 1.000 острва која се простиру на 90.000 квадратних километара.

Морски биолог Семјуел Диксон, који је менаџер одрживости у једном луксузном одмаралишту, надгледа све еколошке иницијативе на имању са 120 вила, и имплементацију најсавременијих стратегија за уштеду енергије.

„Примећујемо огроман пораст броја еколошки освешћених туриста, посебно у луксузним објектима. Сада има и много више истраживања која су у вези са мојим послом овде, било да се ради о реинтродукцији корала, очувању корњача, рециклирању или коришћењу енергије Сунца. Имати много више гостију који о тим темама постављају питања је музика за моје уши, јер то значи да идемо у будућност у којој постоји већи интерес за одрживијом угоститељском индустријом“, испричао је Диксон.

Диксон је надгледао и инсталацију новог објекта у одмаралишту, Лабораторије за одрживост, која је задужена за третман пластичног отпада.

Отворен почетком 2022. године, то је први центар те врсте у земљи. Смештен на само неколико корака од пристаништа за долазак у одмаралиште унутар зграде направљене од рециклираних контејнера за транспорт, испуњен је специјализованим машинама које претварају пластични отпад у сувенире по мери, намештај и потрепштине за локалне школе.

Лабораторија такође рециклира мреже које одбацују рибарски чамци, а посебно су штетне за морске корњаче – тако што их плету у нове производе као што су наруквице и врпце за ознаке за пртљаг.

Комади пластике стижу у овај центар, спремни су за стављање у индустријске машине и топљење у различите облике и величине. Преовлађујућа боја је плава захваљујући обиљу пластичних врхова боца за воду.

Диксон каже да се пластика набавља са више места. Пластични отпад сакупља се из суседних хотела, локалних школа, и наравно, из мора које на жалост пружа бескрајне залихе тог материјала.

Лењири, намештај, сувенири...

Пристигла пластика се прво опере а затим се уситњава у мале грануле које се могу користити на два начина. Ту је екструдер, који га топи и трансформише у 3Д калупе за креирање сувенира или лењира и других школских потрепштина.

Ту је и преса, која ће спљоштити пластику у листове који се могу користити „баш као дрво“, каже Диксон. Столарски тим одмаралишта користи га за израду намештаја, који гости могу наручити и он им се транспортује кући.

Иако је количина прерађене пластике релативно мала, Диксон каже да је важно подсетити посетиоце на проблеме са којима се суочавају Малдиви, а истовремено радити са локалним заједницама на решавању таквих изазова.

У овом одмаралишту, не постоје пластичне флаше за воду – само стаклене за вишеструку употребу, које гости могу напунити на једној од водених станица широм острва и понети кући као сувенир. Чак и паста за зубе у стоматолошким комплетима долази у малом папирном паковању.

Још један од пројеката којим показују посвећеност очувању природе је и подводна арт инсталација која личи на вештачки гребен. Зпве се Кораларијум, и налази се неколико десетина метара од обале од главне плаже.

Велика структура служи као корални врт за локалне дивље животиње а у околини гости могу да роне и истражују.

„Кораларијум има за циљ да буде центар за образовање и очување. Све је направљено од пе-ха неутралног материјала, тако да је нетоксично за морски живот и не садржи загађиваче. Структура је дизајнирана да на неки подражава корални гребена. Дакле, када су корали у фази масовног мрешћења, Кораларијум у суштини хвата њихове полипе и олакшава им тај процес“, објашњава Диксон.

На структури се већ уселило око 120 врста риба, тако да је она постала мини станиште за морске врсте.

Осим туриста који могу активно да учествују у рециклажи и гледају поменути процес у савременој лабораторији, њиховој деци на располагању су радионице о одрживости и заштити животне средине.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво