Читај ми!

Орао харпија, небеска грдосија - медвеђим канџама лови и мајмуне

На Земљи живи скоро 10.000 врста птица. Када је у питању њихова тежина, разноврсност нас води од маленог колибрија па до масивног ноја. По распону крила, издваја се албатрос који их може раширити и до чак 3,3 метра. Далматинског пеликана, осим величине, издваја изванредна могућност летења на висини од чак 3.000 метара... У највеће птице на Земљи спада и величанствена харпија.

Орлови харпије спадају у највеће птице на планети. Названи су по митолошком бићу, споју човека и птице у древној грчкој митологији. Харпије су према старогрчком веровању, мртве носиле у подземни свет, исто као што и орао харпија граби свој плен са крошњи, и преноси га уз помоћ својих јаких канџи.

Ове тамносиве птице су међу највећим врстама орлова на Земљи, посебно када се има у виду њихова тежина. Одрасла женка може да тежи до девет килограма, а мужјаци 5,5 килограма. Дужина тела је између 86 и 107 центиметара.

Харпија се одликује још и великим кљуном и масивним ногама. Има релативно велику ћубу, као и дугачак реп. Одрасле јединке имају браон очи и црни предњи део главе, а статак тела је светлосив. Ћуба и канџе су црни. Код младих јединки преовлађује бела боја.

Ове птице насељавају подручја широм Јужне Америке, а током лета, своја крила држе у импресивном распону од два метра, док мотре на плен. Нека мерења показала су и распон крила једне харпије од чак 224 центиметара.

Када им је плен на видику, харпије се спуштају (устреме на будући оброк) брзином од чак 80 километара на сат.

Смртоносни ударац, харпије задају углавном својим убојитим канџама, које могу да буду дугачке и 13 центиметара. Веома је спретан предатор са јаким канџама, које му дозвољавају да лови и релативно велике животиње, као што су мајмуни.

Омиљена храна му је лењивац, који се може тешко запазити јер се добро камуфлира али харпија поседује добро развијене очи са широким зеницама, које допуштају великој количини светлости да прође и да тако лакше спази плен.

Овај орао је у стању да јако дуго чека прави тренутак док стрпљиво седи у крошњи дрвећа и проматра околину. Када крене на плен, он га хвата канџама које су масивне попут канџи гризли медведа. Плен убијају скоро моментално тако што му пробију виталне органе при грабљењу.

Харпија орао може да носи плен тежак три четвртине своје телесне масе, што га чини једном од најјачих птица грабљивица на свету.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво