Читај ми!

Они нас хране и дају кисеоник, на Светски дан океана – позиви за јаче мере заштите вода

Светски дан океана окупља свет у акцији заштите океана али и одржавања климе 8. јуна, и током целе године. Бројне организације, у партнерству са омладинским лидерима, зоолошким вртовима, акваријумима, музејима и предузећима из свих сектора, раде на подизању свести о важности океана за читаво човечанство.

Они нас хране и дају кисеоник, на Светски дан океана – позиви за јаче мере заштите вода Они нас хране и дају кисеоник, на Светски дан океана – позиви за јаче мере заштите вода

На Међународни дан океана, важно је да се „сви заједно ефикасно ангажују, обавесте јавност, информишу креаторе политике, и да се свет уједини у заштити и обнови Светског мора – заједничког океана и створању услова за стабилну климу“, наводи се на порталу Светски дан океана (Worldoceanday).

Недавно су се светски лидери глобално обавезали да ће заштитити 30 одсто планете до 2030. године. Да бисмо створили и очували здрав океан са богатством дивљих животиња и биљака, али и и стабилизовали климу, кључно је да 30 процената земљишта, вода и океана наше планете буде заштићено.

Осмог јуна сваке године, одржава се на хиљаде активности, прослава и других догађаја, укључујући догађаје које организују школе, универзитети, омладинске организације, акваријуми, зоолошки вртови, музеји, ронилачки клубови, марине и још много чинилаца из свих сектора који су у вези са воденим површинама.

Колективно, ове друштвене прославе и акције ангажују милионе људи у преко 150 земаља. Преко медија, сваке године, информације о угрожености океана достигну милијарде људи. Млади играју све важнију улогу у ширењу обележавања Светског дана океана, помажући да се подигне профил важности нашег заједничког океана који нас све повезује.

Без обзира где живимо, сви зависимо од здравог океана да бисмо преживели и напредовали, а очување океана ће нам помоћи да обезбедимо стабилну климу у будућности.

Ангажовање и лидерство младих су од кључне важности за постизање трансформативне промене која је потребна данас. На локалном, националном и међународном нивоу, млади се ангажују и на питањима политике како би унапредили стање водних површина.

Марио Паз Дакота Ормењо Васкез (16) из Перуа је један од 26 чланова Савета за младе Светског дана океана који ради током целе године како би инспирисао друге да се укључе у акцију очувања океана.

„Као млади људи имамо моћ да направимо разлику и заштитимо наш океан. Можемо бити глас за оне без гласа, угрожене врсте и климу. Можемо да играмо кључну улогу у доношењу одлука и дијалогу, инспиришући друге да предузму акцију“, рекао је Васкез.

Охрабрење лидерима да се зацртано – оствари

Светски дан океана 2023, за фокус акције има, осим повећање броја чланова покрета за заштиту вода, да се најмање 30 одсто нашег земљишта, вода и океана до 2030. – заштити.

Овогодишњи напори ће се градити на две велике победе из протеклих шест месеци када су се нације обавезале да ће заштитити 30 процената подручја под својом јурисдикцијом и такође одредити 30 одсто светских међународних вода као заштићене области до 2030. године. За 2023. координатори догађаја у вези са Светским даном океана посебно охрабрују националне лидере да испуне те обавезе.

„За мене, обележавање Светског дана океана значи прослављање свих напора које улажу појединци широм света. То је прилика да препознамо напредак који остварујемо, и да подсетимо да наставимо даље јер наше сопствено благостање зависи од добробити нашег океана”, рекла је Рада Пандева (20), чланица Савета за младе из Бугарске.

Чланови Савета за младе представљају 21 различиту земљу. Они пружају нове и јединствене перспективе, идеје и препоруке за окупљање људи из целог света како би ступили у акцију заштите вода. Савет ради заједно на информисању и мотивисању њихових заједница и земаља, инспиришући младе и друге, не само у јуну, већ током целе године.

„Поред мудрости, искуства и стручности одраслих, можемо покретати међугенерацијску сарадњу. То је кључ за заједничко креирање океанско-климатских решења која стварају посебне таласе утицаја“, објаснио је 19-годишњи Боди Патил, члан Савета за младе из Канаде.

„Обележавања Светског дана океана и глобална мрежа активиста на том пољу брзо расту, са милионима људи у хиљадама заједница који се удружују да предузму мере за заштиту наше плаве планете“, рекла је Саманта Гиб, менаџерка пројеката Светског дана океана.

Светски дан океана, глобално је координисан и промовисан од стране „Океан пројекта“ (The Ocean Project). Почевши од 2008. године, Уједињене нације су званично признале Светски дан океана, и овај јединствени датум се из године у годину, обележава у све већем броју држава.

Немерљива моћ океана

Мора и океани чине чак 95 одсто свих станишта на Земљи погодних за живот. Важност воденог живог света није само у биолошкој разноврсности. Океани су важни регулатори климе и производе више од половине кисеоника који удишемо.

Такође, океани апсорбују угљен-диоксид, и извор су хране за више од милијарду људи.

Услед неодговорног третирања вода, и неодрживог управљања океанима ризикујемо све благодети које нам доносе, те је позив свих еко-активиста да се према том драгоценом глобалном ресурсу односимо са поштовањем.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво