Читај ми!

И животиње знају за романтику и одговорност

Познато је колико су неке животиње верне човеку, али је мало познато колико су верне свом животинском партнеру и колико су предани родитељи. Истраживања су показала да сисари који живе у групама имају дужи животни век.

Откриће објашњава да су животни век и друштвене особине сисара еволутивно испреплетане.Нису само људи ти који улазе у моногамне везе – неки становници животињског царства могу бити још оданији и љубазнији од нас.Од три до пет одсто сисара сматра се моногамним. Код птица је тај проценат скоро 90 одсто. Које су то животињске врсте које остају заједно „док их смрт не раздвоји“?

Гибони су најближи рођаци људи. Мужјаци и женке ове врсте приближно су исте величине, што говори о томе да су оба пола у релативно равноправном положају.  Током живота  ове животиње брину и негују једна другу.

Лабудови  су познати као птице које су привржене свом пару. Због тога су и симбол љубави представљен са два лабуда који обликују срце.

Лабудови имају моногамне парове који трају много година, а у неким случајевима ти односи могу трајати доживотно. Ако мушки или женски лабуд угине, партнер који остаје сам врло брзо себи налази новог пара.

У колонији мрава матица добија младе са једним мравом, иако матица умире брзо после парења.

У мрављем свету постоје краљ и краљица који остају заједно током читавог живота.

Вукови  су познати по „оданом“ породичном животу. Ове животиње живе у чопорима, у коме су мужјаци, женке и младунчад. Алфа мужјаци, имају тенденцију да "варају" своје партнерке.

Албатрос  је издржљива птица великог распона крила која прелази велике удаљености, али је позната по томе да се увек врати своме јату и истом партнеру када дође време за парење.  Иначе, албатроси су познати по нежним ритуалним плесовима.

Преријске волухарице  - већина глодара има репутацију промискуитета, преријске волухарице се противе том тренду, углавном формирајући моногамне парове који повремено трају до краја живота.

Оне негују једна другу, деле одговорност за младунчад. Ако мужјак одлучи да напусти гнездо, женка га напада и гризе за врат.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво