Читај ми!

Медвед Љубо из Пипера нашао дом - Црна Гора добила један од највећих резервата у Европи

Резерват који се простире на 8.400 метара квадратних, један од највећих у Европи, биће дом медведу Љуби који тренутно борави на имању  “Прихватилиште и опоравак животиња” у селу Близна у Пиперима, сазнаје Портал РТЦГ. Најпознатији мрки медвед у Црној Гори а и шире, изазвао је пажњу међународних организација чији власници месецима прикупљају новац да га одведу из Црне Горе, уз тврдњу да живи у неподношљиво лошим условима.

Медвед Љубо из Пипера нашао дом - Црна Гора добила један од највећих резервата у Европи Медвед Љубо из Пипера нашао дом - Црна Гора добила један од највећих резервата у Европи

За медведа Љубу се широм света прикупља новац како би био послат у неку државу у којој ће имати бољи живот.  И јуче се са сајта невладине организације Network for Animals апеловало да је неопходно да се медвед из села Близна код Подгорице пресели на неко боље место због лоших услова за живот.

Ипак, медвед Љубо ће, како преноси портал РТЦГ остати у Црној Гори јер ће добити резерват, можда и највећи у Европи.

Да је резерват већ уређен и да би требало да буде званично отворен 1. маја, саопштава власник тог имања Миљан Миличковић.

То је казао пошто су га са РТЦГ питали у каквим условима живи медвед Љубо.

“Ово је један од највећих резервата у Европи, чак и највећи у коме ће да борави само један медвјед. Захвалан сам Управи за безбиједност хране, ветерину и фитосанитарне послове која нам је обезбиједила дио новца за изградњу јер без њихове помоћи не бисмо све постигли. Прописи у нашој земљи налажу да простор за два медвједа има 150 метара квадратних, а Љубо одувијек сам борави у толиком кавезу. Сада ће имати огромно пространство за себе”, навео је он.

Миличковић је месецима на мети критика Међународне организације за спашавање животињa Animal Survival International (АСИ) чији директор Дејвид Барит прикупља новац јер су у тој организацији оценили да се медвед мучи и да пати, те апелују на црногорске власти да спасу животињу.

Миличковић за РТЦГ демантује оптужбе објављене јуче на сајту Network for Animals, која је према његовим речима огранак АСИ (Animal Survival International). 

Због свега тога, тужио је АСИ, Главни град и фирму Метрополис Медија Монтенегро која им је уступила простор за билборде у Подгорици на којима су приказане слике медведа који гризе кавез, своје шапе и који заиста изгледа као да тражи спас.

“Одвојио сам 150.000 метара квадратних у склопу којих је изграђен и овај резерват за медвједа и ту држимо разне врсте животиња. Неке од њих  доносе и инспектори али и грађани онда кад немају гдје са њима. Храним их, доносе храну и посјетиоци, тако да сви могу да дођу и виде да животиње живе у добрим условима и да се не муче. Напротив”, истакао је Миличковић.  

На питање како коменатрише фотографије на којима се види да медвед гризе шапу, он каже да је то нормално за медведа који живи у кавезу, али да не стоји да се животиња мучи.

"За њега је најбоље да живи у резервату, што ће сада и бити случај, али га држим у кавезу који је по прописима наше земље. Ако му дајете јабуку па је измичете медвјед показује љутњу. Неко је направио снимак са намјером, испровоцирао га је да би показао нервозу и то је забиљежено", рекао је Миличковић.

Сумњиво је, сматра власник Прихватилишта, што две међународне организације траже новац "од наивних људи широм свијета за спас животиње која се не мучи".

"Вјероватно су приходовали милионе еура на рачун лажи које пласирају. Ипак, то нека истражи суд. Доказ да радим у складу са законима наше земље су записници инспекцијских надзора из јануара. Тада су еколошка, ветернарска и ловачка инспекција утврдиле да је Љубо у одличном стању, да је крупан, изгледа добро и није агресиван. Чак је социјализован”, образложио је Миличковић.

На сајту Network for Animals јуче је поново изашао чланак у коме моле људе да донирају новац за спас животиње. 

 “Неуморно радимо на томе да се Љубо пресели у уточиште за медведе, али борба за његово ослобађање је пуна изазова, апелујемо на све да помогну. Помозите нам да предузмемо акцију тако што ћете данас донирати”, пише на њиховом сајту.

Приказане су слике, али и снимци медведа уз опис да је недопустиво да црногорска власт затвара очи пред овом окрутношћу.

Миличковић је категорично одбацио све оптужбе, а редакцији РТЦГ проследио је видео да покаже "како се медвјед понаша кад га посјетиоци не провоцирају".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво