Читај ми!

Увац – резерват природе богат биљним и животинским врстама које су под заштитом

Влада Србије прогласила је Увац подручјем од изузетног значаја. У документу објављеном у Службеном гласнику наводи се да је то у циљу заштите и очувања атрактивних, спектакуларних морфолошких особености, непроцењивих за Србију.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а доктор Пеђа Јанаћковић, професор Биолошког факултета истакао је да је Увац проглашен специјалним резерватом природе са посебним статусом заштите јер је геоморфолошки веомаинтересантан. Главни део су  река Увац и њени меандри.Увац је подељен на три зоне и обухвата општину Нова Варош, један део општине Сјенице и Прибоја.

"Имамо три зоне заштите, где се у првој могу радити само научна истраживања, ту су ретке ендемичне врсте биљака и животиња. У другој и трећој зони се такође раде истраживања и дозвољена је посета туриста. Подручје Увца има доста јама и пећина. Увац је богат и ендемичним врстама, а настањује га и 150 парова птица, међу њима и белоглави супови“, рекао је др Јанаћковић.

Истиче да се на ово подручје вратио орао брадан и неке друге ретке птице грабљивице.  На овом подручју живи 47 врста сисара, међу њима и медведи, као и водоземци и гмизавци.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво