Читај ми!

Помрачење Сунца – милиони људи прате соларну еклипсу над Мексиком и САД

Потпуно помрачење Сунца видели су становници Мазатлана, на мексичкој пацифичкој обали, првом граду над којим је синоћ била видљива соларна еклипса. Драматични небески спектакл је након тога почео да се шири дуж источног дела Северне Америке.

Чинило се да је Месец у потпуности прекрио Сунце у Мазатлану током четири минута почевши од 20.07 по нашем времену (у 11.07 по локалном времену).

Последњи су у помрачењу уживали становници атлантске обале Њуфаундленда – око 17.16 часова по локалном времену (21.16 по нашем времену).

Пут помрачења почео је у граду Мазалтан у Мексику и кретао се преко Сан Антонија, Остина и Даласа у Тексасу, Индијанаполиса, Кливленда, Ирија, Нијагариних водопада, Њујорка, па све до Онтарија и Монтреала у Канади.

Потпуно помрачење, у трајању од око четири минута, могуће је било видети само на овим подручјима, преноси Ројтерс.

Делимично помрачење било је видљиво у Северној Америци и Канади изван наведених подручја.

Милиони људи широм Северне Америке сведочили су једном од најређих небеских феномена. Научници су се због тога утркивали да припреме експерименте за посматрање овог величанственог догађаја – ракете, авиони, балони и безбројни посматрачи на земљи проучавају потпуно помрачење Сунца до најситнијих детаља.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво