Читај ми!

Зашто се захуктава трка у заштити површине Месеца

Истраживачи кажу да је потребно да се постигне „глобални консензус“ у наредних неколико година да би се заштитиле научно важне локације на Месецу.

Позив за заштиту локација на Месецу могла би унапредити астрономију, наводе истраживачи. Баз Олдрин, други човек који је крочио на Месец, описао је пејзаж на који је закорачио као „величанствену пустош“. Места за слетање Апола била су посебно равна, што је, наравно, била Насина намера. Локације су одабране, делимично, због приступачне површине где нема брда, литица и кратера.

Али у протекле две деценије, лунарна истраживања су открила богатију слику нашег природног сателита. Лунарне јаме воде у унутрашњост Месеца и те резервоаре штите од свемирског зрачења уз помоћ високих стена. Дубоки кратери на лунарним половима скривају наслаге леда, извор драгоцене воде, кисеоника и водоника. Неки су оивичени високим гребенима који хватају сунце – што је кључно за соларну енергију, и то током целе године.

Стене и тло Месеца, садржи, између осталог разне друге вредние ресурсе: титанијум, алуминијум, хелијум-3, племените метале и елементи ретких метала.

Није ни чудо што свемирске агенције и приватне компаније планирају изградњу база за научне експерименте и рударске операције на Месецу. С обзиром на његову величину – површина Месеца је скоро три пута већа од Антарктика – пренасељеност може изгледати као даља брига. На Месецу постоји неколико важних тачака, а очекује се да ће земљиште које је савршено за научне експерименте привући огроман део мисија, имајући на уму друге активности.

Угроженост „научне имовине"

За истраживаче који желе да заштите локације од изузетног научног значаја, или SESI, непосредни задатак је да се договоре којим местима је потребна заштита.

„Императив је да научници размотре чињеницу да је значајна „научна имовина“ угрожена, и да морају проактивно да их идентификују као локације којима је заштита неопходна“, рекла је др Алана Кроликовски, политиколог са Универзитета науке и технологије у Мисурију, и коаутор студије о ризицима за SESI коју је објавило Краљевско друштво.

Извештај позива на вишесмерни приступ заштити SESI. На националном нивоу, каже се да заштита мора бити уписана у начела свемирске политике које састављају владе, које могу овластити и регулисати активности и спроводити најбољу праксу. Ово је најхитније за земље које ускоро планирају мисије на Месец.

У току су два велика међународна настојања да се успоставе правила за лунарне активности, али до сада ниједан не наглашава заштиту SESI, додаје се у извештају. Споразум између САД и земаља које су партнери у америчком програму истраживања Месеца „Артемис“, прецизирају „безбедне зоне“ око инсталиране опреме, али ништа не говоре о заштити локација изван оних од историјског интереса.

Споразуми, међутим, дозвољавају приватним компанијама да извлаче материјал за профит.

Други напор у управљању Месечевим ресурсима детектован је у Комитету Уједињених нација за мирољубиво коришћење свемира, или Copuos. Нова радна група разматра правила о вађењу природних ресурса из небеских тела, а постоје наде да ће група проширити своју надлежност на SESI.

„Потребна нам је утврђена SESI заштита и то најкасније за пет година, да бисмо спречили важне облике неповратне штете. Заиста је важно да се оде даље од уобичајених успостављених правила и да се достигне истински глобални консензус“, рекла је Кроликовски.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво