Читај ми!

Пред смрт нам живот стварно пролази пред очима

Научници су случајно дошли до открића да нам сећања из живота заиста пролазе испред очију пред смрт.

Тим научника мерио је мождане таласе 87-годишњег пацијента који је оболео од епилепсије. Током неуролошких прегледа доживео је смртоносан срчани удар који је довео до неочекиваног снимка умирућег мозга.

Откривено је да су 30 секунди пре и после срчаног удара мождани таласи пацијента пратили исту шему као када сањамо или се присећамо успомена.

Оваква врста мождане активности указује да се феномен „проласка живота пред очима“ заиста дешава у последњим тренуцима живота, наводи тим у студији објављеној у научној публикацији Frontiers in Aging Neuroscience.

Доктор Ајмал Земар, коаутор студије, рекао је за Би-Би-Си да је канадски тим из Ванкувера случајно дошао до оваквог открића.

„Ово се десило потпуно случајно. Нисмо планирали да изведемо овакав експеримент“, навео је Земар.

Да ли овај налаз значи да ће свако од нас видети неке драге успомене и људе пре него што умре? Земар додаје да је то немогуће са сигурношћу рећи.

„Ако бих морао да уђем у домен филозофије, спекулисао бих да уколико мозак заиста доживљава овако нешто, онда би се вероватно присећао лепих, а не ружних тренутака“, истакао је канадски доктор, додајући да од човека до човека зависи шта би чији мозак издвојио као упечатљиве тренутке.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара