Читај ми!

Плес континената – како су се тектонске плоче померале у протеклих милијарду година

Тектонске плоче Земљине коре померају се отприлике брзином којом расту нокти, скоро неприметно, али када узмете период од милијарду година видите да су оне пропутовале целу планету.

Фасцинантан видео-материјал је најкомплетнији модел померања тектонских плоча који је до сада направљен, а научници су милијарду година померања сабили у 40 секунди током којих се добија невероватан увид у формирање континената какве данас знамо.

Док се померају, плоче утичу на климу, правце плиме, миграције животиња и њихову еволцуију, вулканску активност, стварање метала и много других процеса.

Они нису само покривач планете, већ систем за подршку живог света који се на њима развија.

„Први пут да је створен комплетни модел тектонског померања. Иако се годишње померају у центиметрима, можемо видети да су континенти били свуда. Место које данас знамо као ледено краљевство Антарктика, некада је било прилично лепа дестинација за одмор око екватора“, наводи геолог Мајкл Тетли са Универзитета у Сиднеју.

Разумевање како и где су се померале тектонске плоче кључно је за научнике уколико желе да предвиде колико ће наша планета бити насељива у будућности.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво